It's me!!

My photo
aku adalah seorang gadis biasa yang suka merepek dan merapu tentang perkara yang menarik perhatian aku. Apa yang aku tulis adalah berdasarkan apa yang aku nampak, apa yang aku dengar dan apa yang aku rasa.

13.12.10

blog berkarat

whoaaa....nampaknya hampir sebulan sudah xupdate blog...ngeeee....berjaya menjadikan blog neyh sbg harta karun nampak...xda benda yang bley di crita sekarang...hek3x...cuti kan...hahaha...=P
︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

21.11.10

esok start minggu exam

huhuhuhuuh...hahahhaa...hihihiihih...eh3, napa aku ketawa? adeyhh...bukan gila okayh...saja mau ketawa...esok minggu exam bermula dengan rasminya setelah mengharungi 3MINGGU study week...dan aku, opkos la study ala kadar jak...entah la pegi mana hilangnya mood study tuu...homesick gila berabis...tiap pagi buka mata mesti teringat2 umah di tawau...adeyh laa....macam mana mau fokus study klu begitu kan...heeee....

apapown, aku mau ucapkan SELAMAT BERJUANG buat kawan2 yang bakal ambek exam...sorry kalau aku ada buat salah silap...aku minta halalkan mana2 ilmu yang kamu ajarkan aku yaaa...

GANBATEHWAITINGGOODLUCKSEMOGABERJAYA


wishing stars for youlzz...=)


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

17.11.10

hari raya aidiladha

ni first tym aku smbut raya haji di sini...aktiviti hari neyh, mcm besa laa...study...teeyooott...tipu lagi...sejak semalam aku jadi ala2 suri rumah...pagi2 pegi pasar cari bahan...malam tu plak sibuk sedia bahan2 buat soto...pagi tadi, kasi siap soto...yummyyy...agak terkilan gak sbb biasanya aku wat soto ngan my mom n my sista...tapi xpa laa...insyaAllah, tahun depan raya ada lagi kan...

so, ini la dia soto yang dibuat oleh aku dan dibantu oleh hosmet...ngeee...xtau laa mcm mna rasanya...tapi bg aku sedap jak...hahaha...





︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

15.11.10

cubaan yang xmenjadi

time2 tengah busy study neyh la aku rasa sangat2 lapar dan selalu mau mengunyah...macam2 yang mau di makan...haaa...lebih teruk lagi, mau merasa makanan korea...adeyh laa...

bangun pagi2 neyh, tetiba mau try buat egg roll...aku buat ikut suka hati aku laa...sosej + nugget...hahaha...selepas di potong kecil2, aku campur dalam telur...then, goreng tym...tapi xjadi sebab xdapat roll...alerrr...isi sosej + nugget tu telampau besar...plus, aku xda kuali leper tu...trus jadi crumble egg...hahaha...apapown, sedap gak laa...ala2 Inggeris breakfast la aku pagi neyh kan...

Laen kali aku mau cuba lagi...jangan putus asa ya kawan2...hahaha...mau buat kimbap plak...agak2 bley jadi ka yaa? hahaha...=P

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

13.11.10

mood exam?

okayh...okayh...tenang...jangan panic...waaaaaaaa....2 minggu sudah berlalu dan aku masih begini...xbuka buku pown...buka crita korea adalaaa...adeyhh...tolong saya!!!

hehehe...aku baru jak abis tengok crita My Girlfriend is Gumiho...then, aku baru perasan yang Lee Seung Gi  comey...tergoda ngan senyuman dia...Shin Min Ah pown cutee...ngeee...they look good together...pastu aku mau tengok Playful Kiss plak, tapi stop tengah jalan...sebabnya? berbanding My Girlfriend is Gumiho, Playful Kiss neyh sudah di jangka ending nya ( aku trus pegi tgk ep 16 ) hehehe...apapown, Kim Hyun Joong tetap macho bergaya...sweet...tapi, tapi, tapi...bila buka youtube, kompom aku cari SHINee sbb mau tgk Onew...hahaha...mau tgk Buzzer Beat sbb aku macam ternampak Yamapi dalam tuu...tapi malas mau kompomkan...takut melekat pulak...alerrr...

owhhh...enuF for korean drama *tipu lagi...aku mau start study or aku akan guling2 nanges lepas jawap paper nanti...wish me luck kayh kawan2...and xlupa juga gud Luck tuk kamu semua...



︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

4.11.10

bintik2 hitam?

oh...blackheads!!! xsukaaaa...okayhh...itu adalah drama semata kayhh...hihihi...*gelak sopan as aku kan sopan santun...ngaaaa...hari neyhh aku mau story sal blackheads...mesti youlzz xambek kisah sgt ttg blackheads atau lbh dikenali sbg bintik-bintik hitam...*fuhh...punya terasa skema...tapi xpaa...bahasa kebangsaan kita kan...xgitu mak temah??

blackheads atau whiteheads neyhh (yg blackheads kaler hitam...whiteheads plak kaler putih...mesti youlzz sdh tau kan...apalaa c ibung neyhh...itu pown mau bg tau...aleerrr...) okayh2 back tu da topic...blackheads & whiteheads neyh biasanya terbentuk sbb lebihan minyak dimuka...besanya benda neyh slalu ada di bhgn hidung, dahi, pipi...benda neyh gak bley terbentuk bila weolzz xbersihkan muka elok2...or maybe terlebih penggunaan barang2 kosmetik...blackheads & whiteheads neyh merupakan step awal cik jerawat...so, kalau xmau muka banyak jerawat, rajin2 la buang blackheads & whiteheads kat muka youlzz kayhh...

apapown, weolzz boleh prevent benda neyh dgn menjaga kulit muka dengan penuh kasih sayang...ngeee...tiap hari kena basuh muka dengan pembersih muka yang sesuai dengan kulit muka...mana mau dapat? opkos la di kedai...huhuhu...farmasi pown ada...di pasaran ada bnyak jenama dan jenis...pilih jak mana2 yang youlzz suka...yang penting, mesti sesuai kayhh...nanti masalah laen plak yang timbul...pastu, pastikan muka youlzz bersih slalu...jangan takut untuk basuh muka...*owhh...habis la make up I...xpa, bley apply lagi...kan...then, mesti basuh muka before titow tau...seletih mana pown weolzz, atau semengantuk mana pown weolzz, basuh muka tu compulsory okayhh...dan yang paling penting, drink plain water as much as you can...*sambil ambek segelas air masak untuk diminum...glupp...glupp...glupp...
 
kalau mau buang blackheads & whiteheads neyh senang jak...di umah pown bley wat...ada macam2 cara...one of them is extraction...utk buang blackheads & whiteheads, wat u need is a comedo extractor. alaaa...small metal yang ada loop di hujung dia tuu then hujung satu lagi tajam2...youlzz bley dapat benda neyh kat beauty shop...senang jak mau wat...follow this steps kayhh...

  • steam your face...cara neyh bley wat pore (ermm, liang roma erk?) kita terbuka...so that, senang la mau buang benda tuu...senang jakk...xpayah mau beli alat2 yang mahal pown...juz ambek 1 mangkuk berisi air panas then put your face over the steam...kalau mau hasil maxima, letak towel kat kepala...jadi, steam dari air panas tu xda go all over the place...heeee....steam your face dalam masa 4-10 minit...make sure youlzz be careful tau...jgn smpai burn plak...
  • then, by using the comedo extractor loop, (bhgn loop dia tau...)...letak dibhgn blackheads or whiteheads and press down gently...jgn tekan kuat sgt, nnti dia jadi berbekas bentuk bulat kecil dimuka...huk3x...nnt blackheads tu akan terkeluar dgn sndrinya...kalau mau buang whiteheads, slowly roll the loop over whiteheads...nnti whiteheads tu akan keluar sepenuhnya...
  • pastu, wat kat tpt laen plak...buang as much blackheads & whiteheads as you can...
  • then, make sure basuh muka tau...scrub your face if you want...cara neyh akan buang sisa2 yang tertinggal tadi...lagi pown, dgn basuh muka akan mengelakkan daripada bakteria yg xdiingini masuk dalam liang roma yang ditinggalkan oleh blackheads & whiteheads tu tadi...(fuhh...penat aysik taip benda tuu)
awal2 tu mmg sakit sket...tapi lama2 xda la sakit sgt sbb sudah biasa...juz make sure youlzz steam muka youlzz dulu laa...sbb bila pore dah terbuka, senang sket kan...

tapi youlzz kena ingat, pastikan comedo extractor yolzz tu bersih sebersih bersihnya!! haaaa... sterilize comedo extractor youlzz tu tau...basuh ngan alcohol kalau bley...basuh ngan detol pown xpa...yang penting youlzz kena basmi kuman dari extractor tu dulu...and don't ever2 used kuku youlzz tau...kuku youlzz tu mungkin mengandungi lagi banyak bakteria...

kalau rasa takut mau guna extractor neyh, youlzz bley guna cara mudah...lepas steam muka, ambek tisu bersih dan letakkan kat tapak tangan...then, press perlahan kat bhgn yang ada blackheads tuu...nnti dia akan keluar jugak...

lepas buang blackheads tu, bley la wat mask DIY...juz guna backing soda dan hot water jak...ambek 4sudu backing soda & segelas hotl water (tapi bukan yang baru mendidih tau...agak2 suam2 kuku, dah laa...)...gaul sampai sebati *cehhh, macam rancangan memasak plak kan...pastu, apply kat seluruh muka...lepas dia sejuk, then basuh muka...jgn biar macam tu jerr tau...cara neyh bley menanggalkan kulit mati kat muka...

hmmm...neyh ada sikit tips tambahan yang aku mau bagi...gosok lemon skin kat muka...then basuh...ni bley membuka liang roma kat muka...lagi satu, youlzz bley guna green tea yang dah guna untuk digosok kat muka...cuba buat dua kali seminggu...huhuh...cara neyh aku xtry lagi...tapi mesti berkesan kan...jomm kita try...

tapi, kalau youlzz rasa2 youlz neyh kaya & banyak duet, youlzz bley pegi wat facial kat mana2 laa...i'm sure theyolzz ada cara yang lebih baek utk buang blackheads & whiteheads neyhh...tapi, kalau rasa xmampu, cuba la cara neyhh...

haaa...jangan lupa banyakkan minum air dan banyakkan makan buah tau...air masak utk buang toksin dlm badan dan buah untuk tambah vitamin...both bagus tuk kulit...

you worth it...

Fajeriah Ibung

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

23.10.10

who am i?

kadang2 aku xtau sapa aku sebenarnya...aku sendiri xfaham diri aku...so, aku rasa aku xlayak untuk mnta org laen tuk faham aku...huhh...

mood hari neyh, agak swing2 la jugak...maybe sbb letih...sgt letih...sumtym aku tertanya, perlukah aku berpura2 spya semua orang suka aku? do i have to smile when if feel like crying? do i have to act strong when i need a rest? do i have to push myself to the limit so that i could survive? why does it hurt when you want to become sumbody else...dan paling penting, why does it hurt a lot when you want to be yourself? 

aku rasa aku  sudah terlalu hipokrit sehinggakan aku terlupa siapa aku dulu...who I used to be...kadang2 aku rindukan girl yang always thinking about how to make her days fun...I think I missed her more than anything...girl yang only think that she'll having fun today with her friends...doing stupid things together...walaupown kadang2 hidup aku dulu bosan jugak...huhuhu...

but the most important here is I'm getting lost of myself....erkk? btol ka tu ayat? whatever laa...janji youlz faham kan...aku lupa siapa aku dulu...aku xsuka diri aku sekarang yang sangat penuh dengan kepura-puraan yang teramat...I can't cry whenever I feel sad coz nobody care...I can't laugh out loud whenever I saw sumthing funny...I can't do sumthing stupid coz they'll look at me as I'm an alien...do i have to keep it inside? keep the true me deep inside until I forget who am I...

But the best part is, whenever I feel like want to be myself, I always end up being very2 bad person...orang yang xfikir tentang orang laen...orang yang sangat mementingkan diri sendiri...maybe aku memang jahat...huhhh...slama neyh aku kejam kowt...ngeeee...

some says, be yourself, everyone else already taken...the problem is, how am I going to be myself? tell me coz aku pown sendiri xsure who am I...thats why I keep dwell in the past...keep repeating the sweet memory...and now, I'm scared to create a new memory...coz I might forget the old one...i couldn't find the real me now...owwwhhhh scaryyy...

who am I? what am I going to do today? will I smile or cry at the end of the day? should I express myself faithfully? what am I going to be? be good or bad? will everything be okay at the end? or it just getting worst because of me? if I take risk, will my friend be there to help me go through everything? maybe that's the reason why I didn't take the first step to try something new...and that's why I don't have story to tell...and I know for sure that my story will not end with 'happily ever after' coz I didn't start with 'once upon a time'....

in the end, all I can do is to smile...that's all I have...that's all that left for me...to pray for happiness and smile...have faith that everything will be much better tomorrow...and life will be just the way it is...

=)

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

17.10.10

as abc

aku buka blog neyh sebab kunun2 mau merapu kat sini...but then aku tengok blog sorang kawan neyh...very interesting la entry dia...makes me laugh at time like this...hahaha...youlzz bley baca entry dia di sini...

aku setuju, selapan, sesembilan ngan dia...maybe youlzz xfaham kenapa aku bley cakap entry dia neyh makes me laugh...opkos la sayang ku semua...tym2 mcm neyh la, tym tengah asaimen bertimbun, dgn masalah separa negara lagi, mesti la aku nak life neyh as simple as abc...huhuhu...tetiba baca entry gojes gulrz tu, trus zaapp aku tau...fuhhh....plus, aku ambek subjek algebra sem neyh n aku baru jak siap mengcopy jawapan kepada soklan luar alam yang sangat susah tuuu...lagi satu, aku tengah menghadap soklan luar alam subjek calculus plak skrg...owhhh...sangat berkaitan dgn aku la tuu...naahhh...mesti youlzz faham skrg kan kenapa aku kata aku bley ketawa baca entry dia....huhuhu...

btw,
if you do not believe that mathematics is simple,
it is only because they do not realize how
complicated life is

and,
don't take life seriously, 
nobody gets out alive anyway 



︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

cerita lama...convo ica

hari rabu lepas, my da one n only sista convo...even aku ada klaz hari tu, aku tetap menyibuk d UPM...hahaha...ahad sebelum tu plak aku pegi lepak ngan dorg...pegi berjalan2 sampai malam...ngaaa...aku mau lepak klcc ngan dorg, tpi xdapat...xpa la...laen kali...hahaha...ok2, aku tauu neyh crta lama...kalau di jual, ndak lakku sudah...been busy lorhh...xda masa mau mengupdate blog...tapi aku tetap mau tulis gak...sbb bukan slalu kakak ku convo kan...ngeee...

memandangkan kakak aku neyh orang pertama yang convo dalam famili kami, (convo tadika ngan conco skola teknik xbley di kira kayh) semua orang excited...terkilan gak sbb my mom xdpat dtg...tpi buFday gal gnti tpt my mom dat day...xpa la...rezeki buFday gal kan...dapat pegi jalan2 d kL...hahaha....

sempat gak aku pegi melancong ngan dorg even bnyak keja...



putrajaya

depan istana...*kuda yang pandai posing

c camie yang mula2 tu xmau turun begambar...tpi dia yg posing lebih...

huhuhu...awal2 pgi lagi aku sudah gerak dari tanjung malim...nebes gak sbb neyh first tym aku ke serdang sensorang...ngaaa...sampai jak kL, aku trus naek train...ngeee...alhamdulillah...selamat gak aku smpi UPM...hehehe...thnks kepada kwn yang sudi ambek aku d ktm serdang...then, aku dapat jumpa ngan kawan sekolah menengah aku...syiok gak lepak ngan dorg...trus lupa aku mau wat homework ku...ngeee...tym upacara penyerahan sijil tu, aku xdpt tgk sbb kami pegi lepak tpt laen...nyesal gak la....tapi xpaa...huhuhu....then, begambar2 sblm rushing2 pegi kasi balek jubah n ambek sijil...then, trus balek...fuhhh...hari yang sgt pack n memenatkan...tapi excited...waaaa....

my sista n her ex-classmate...

huhuhu...rasanya blom terlambat utk saya mengucapkan tahniah...congratulation...celebration...lalalala...^^


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

5.10.10

tak perasan atau buat2 xperasan?

aku sebenarnya alergik ngan orang yang sumbunk gilak...okayh2, mybe aku pown sumbunk gak sumtym...tapi aku rasa aku sudah terlalu bagus untuk mereka *perasan habis...kalau youlzz tanya kawan2 aku tym, aku sekolah menengah dulu, mesti dorg ckp aku sumbunk and berlagak and tembirang and mcm2 lagi la...mybe di sebabkan aku rasa aku sudah berubah, aku mau orang sekeliling aku pown turut berubah mcm aku...*wink...

kalau dulu, aku xkesah kayh kalau org tu xmau pandang and senyum kat aku even aku kenal orang tu, dan org tu pown kenal aku...dalam hati aku cakap, ada ku kesah? xmati pown kalau kau xsenyum kat aku...tapi sekarang, i learn about da power of smile...ngaaa...mcm pelik jak ayat kan...hahaha...watever laaa...yang penting, sekarang neyhh, aku dah tau ttg keindahan senyum...so, aku pown ubah perangai (kunun laa)...aku try to smile to everyone...jadi budak baek dan peramah seramah alam...bukan senang mau jadi budak baek...muka masam yang telah menjadi ekspresi kebiasaan aku terpaksa di ubah...dan untuk memaniskan muka sepanjang masa sgt menyeksakan...tapi aku tetap nekad...aku mau berubah jadi budak baek yang menyenangkan hati semua orang...paling kurang pown, org xstress tgk muka aku...hahaha...

tapi...tapi...tapi...aku menyampah sungguh kalau aku senyum kat orang tu, tapi dia buat2 xnampak...HALLO...aku ingatkan kita neyh kenalan...isn't dat wat kawan do? kalau orang senyum kat aku, kompom aku balas...mungkin ni balasan aku kowt...sbb dulu2 aku malas senyum...skrg, aku senyum sensorang...xda orang mau ikowt aku senyum...alerrr...

atau pown mungkin dorang xperasan...yelah...terlalu fokus mengatur langkah dengan penuh bergaya...*kawan aku cakap, life is a runaway...so, kena la look perfect all the tym...sampaikan langkah pown xbley pincang...sbab tu la theyolzz xkesah orang kiri kanan...xpa2...aku fahamm...plus, siapalah aku ini..<-- sila baca dengan nada seperti dalam lagu...hahaha...

atau pown, dorg saja buat2 xperasan...malas nak layan...biar la kau sana bung...bukan kau harapan jugak...kawan aku cakap, bukan kau kamsatu jugak...hahaha...kalau aku layan kau, buang masa aku jerr...baek aku buat2 xnampak...hooooo...maen kasar nampak...tapi xpaa...aku akan terus tersenyum sampai kau pown rasa bosan tgk aku senyum...hahahaha...*aku kan ada senyuman yang menarik...teyoot...

mana2 jak la kawann...yang penting youlzz hepi...aku dah buat baek kat korang, jadi jangan salahkan aku  plak kalau aku wat perangai lama...^^

senyum la macam saya!! ^^

nah, ini lagu khas tuk orang yang xsuka senyum...senyum ngan saya kayh...muahhzzz....xoxo...


oleh Fajeriah Ibung a.k.a budak gojes...
hahahaha....^^



︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

4.10.10

diet?

haLuu semua...tym2 aku ada idea mau conteng kat sni, baek aku conteng sepantas halaju cahaya sebelum idea tu terbang melayang...kelepak3x...<--sound effect kayhh...nnt kalau dah xda idea, mau berkurun blog neyh senyap sunyi sesunyi tapak perkuburan...ngaaaa...

okayh3x...enuF wiF da intro...tetiba aku rasa mau cakap sal diet...hmmm...wat is da definition of diet bgi youlzz arr...bila aku post jak status ckp sal aku mau diet, trus org komen...siap sokong 10000000000x lagi...adeyhhh....terasa I kayh...<--nada gedikzz sket...actually, aku neyh xda la gemukzz gilak..(perasan slim)...tapi aku rasa aku tetap perlu diet...mesti youlz akan terfikir, ala minah neyhh...badan macam tu pown nak diet kerr? bajet cun betul laaa...

bagi aku, diet bukan bermaksud mau kurus...diet untuk kesihatan...kalau badan kurus, tangan mcm lidi...nampak tulang sana sini, tapi perut banyak lemak...itu xsihat...aku mau sihat...ada shape itu belakang kira...(erkk...btol kaa)...apa2 laa...xkesah apa orang kata...yang penting sihat...kalau terlebih kurus pown problem gak...kalau gemukz btol pown problem gak...

so, bagi aku, bila aku cakap aku mau DIET, maksudnya aku kena buat beberapa perkara neyhh...

  • kurangkan ambek makanan berlemak...(kulit ayam goreng, I have to say gudbye...)
  • kalau mau kurang makan nasi pown, kena ambek makanan yang bley bagi tenaga tuk stay active for the whole day...jgn la di sebabkan diet, trus lemah xbermaya...mcm mayat hidup...jadi mcm zombie kampung pisang...otaaakkk...hahaha...
  • get enuF SLEEP...mcm impossible jak kan...asaimen berlambak lagi laaa...
  • kurangkan STRESS..singing kaa, dancing kaa...wat la apa2 pown asalkan stress tu kurang...
  • GET SWEAT...erkkk...napa mcm pelik jak bunyi ayat tuuhh...hahaha...pergi la bersenam...wat sit up...kalau malas mau kuar pown, pegi youtube...cari laa lagu mana2 yang fast beat sket...dancing sensorang dalam bilik...kalau xmau sensorang, ajak rumet skali....msti seronok...
  • drink PLENTY of water...air akan wat kita rasa kenyang...pastu, kalau banyak minum, air akan cuci perut...ngeh3x...toxin akan kuar melalui kencing...so, bdn pown rasa freshh...fuhhh...
  • EAT A LOT...BURN A LOT...aku rasa xpayah mau explain laaa...hahaha...
huhuhu...mcm merepek jak aku neyh kan...macam entah apa entah jak tips2 yang aku tulis...aku xrujuk mana2 pakar pown...(malasssss)...tapi ini la yg aku wat kalau aku rasa badan aku makin berat...maybe aku xdapat wat semua, tapi bley laaa...kalau setakat mau maintain body tu, ok laaa...apapown, most people akan diet sebab mau look beautiful...aku pown mcm tu gak...so, slalu la amalkan cara pemakanan yang sihat...

psssttt...mau tau apa tipss untuk jadi cantek?? pasang telinga buka mata, baca btol2...
  • SMILE a lot...youlzz look 10x beautiful when ur smiling...hahaha...jomm senyumm...=)
Today, give a stranger one of your smile...it might be the only sunshine he sees all day

comey kan aku senyum...hahaha...teyooott

oleh  Fajeriah Ibung..^^

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

1.10.10

fuhh...

uhuk3x...
fuhh...penuh sawang blog aku ni
adeeyhh...
lama sudah rasanya aku xupdate blog...

busy gilak...
naseb baek xgilak2 lgi...hahaha...

raya story...
xtau mau crta apa...everyday pegi serbu umah org...
bdn pown rasa berat sbb makan bnyak...hahaha...
tapi tetap maintain even ada rasa ketat sket bila pakai baju kebaya...
ngaaa...
pic raya aku xcurik lagi dari bebudak
tuhh...
plus, xbnyak pown pic raya...
nahhh...pic aku ngan kazen aku...
aku pilih satu yg da best...
kunun laa...padahal pilih randomly...


lately, aku dan skuad linear algebra pegi wat kem FUN WITH MATH d smksa...
fun? seronok gilaakk...best2...rasa macam mau pegi lagi...
letih? opkos...tapi wat pa fikir kalau dah having fun kan...
aku xbnyak pic...n aku xambek pic lagi...so, xdpat mau po
st...

then busy sal energy project plak...
ni la project paling xmau siap2...
dari before posa, sampai la lepas raya...
naseb baek laa sudah selamat di hantar semalam...
result agak memberangsangkan...
bangga gak sket sbb group kami wat porject tu btol2 ngan sepenuh hati...
fuhhh...
nahhh...pic tuk korg...




︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

9.9.10

esok raya?

semalam aku tunggu pengumuman raya dengan penuh berdebar-debar...sebab apa? sebab, kalau hari ni raya, maksudnya, aku dan pompuan2 di seluruh malaysia akan bergadang xtitow sebab persiapan raya xsiap lagi...waaaa....pastu tym raya, mata bengkak sbb xcukup titow...euwwhhh....naseb baek raya esok...huk3x...

sejak aku balek hari tu, sampai hari neyh, aku rasa xpernah walau sehari aku duduk lepak2 sampai bosan...everyday ada jak yang aku buat...kemas umah, buat kuek, shopping2...fuhhh...rajin kan aku...letih seyhh...tapi xpa...raya setahun sekali...plus, sdh 2 tahun aku skip wat suma2 tu as aku xbalek raya...ngaaa...

semalam, my uncle & his family selamat sampai d tawau...yeay!! mesti best sbb dapat kumpul ramai2 lagi...then, my family pown cukup lengkap suma...hehehe...tahun neyh, misi aku mau kumpul duet raya bnyak2...aku n my sis ambek contract utk buat soto & bantu buat persiapan tuk open house my auntie...huuuuu...dapat income lagi...waaa...xikhlas...choopp!! bukan xikhlas kayhh...kami kan student...hahaha...

apapown, di sini aku mengambil kesempatan untuk mengwish hepi hari raya tuk youlzz...muahhh...sori zahir & batin kayhh...

ni aku ada bagi youlzz lagu raya...enjoy...xoxo...=)


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

4.9.10

balek kampung!!

alhamdulillah, aku telah selamat mendarat di lapangan terbang tawau tepat jam 6.30ptg semalam...hukhukhuk...

setelah dua tahun aku beraya di perantauan, akhirnya tahun neyh berjaya jugak mem-balek-kan diri tahun neyhh...hoyaeahhh...

hari neyh first day aku posa di umah...pagi tadi sahur sedaappp...ngaaa...hepi gilak...hahaha...ptg neyh plak aku kena masak tuk berbuka...alerr...xpa2...nnti aku masak sedap2 yahh...huk3x...
︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

31.8.10

selamat hari kemerdekaan Malaysia...

malam tuh, aku titow awal...sangat awal...letih kowt...banyak keja...asaimen? opkos la xsiap...aku layan mata jerr...owwhhh...nikmatnya titow...

then, boommm!! *okayh, xda la bunyi mcm tu skali...boommm!! boommm!! *aku saja wat bunyi ala2 gempak sket...aku pown celik mata...jantung dah jatuh golek2 ke bawah katil...'wat happen?' guruh? hujan kerr kat luar? mcm bunyi perang jerrr...dup dap...dup dap...dri tingkap, aku bley nampak cahaya kaler2...alien?!! owhh tidak!! larriiii!!! eeeehhhh...chooppp!! ini bukan mimpi...mana ada alien thing di sini...*at least wat masa neyhh laa...aku pown buka tingkap...mata yang sepet mcm mata cina aku buka seluas2nya...fikir punya fikir, dahi berkerut...mata mencerun...owhhh...bunga api rupanya...bunga api? it's midnight oredi? owhhh...hepi independence day Malaysia...we love you...muahh...xoxo...

punya nak tercabut jantung dengar bunyi bunga api tu meletup...selama ini aku xpernah kesah mcm mna kuatnya dia meletup...tapi bila dah dorang pasang kat padang blakang umah, nak xnak, kena juga aku merasa excited sebab bunyi letupan yang sgt kuat...huhuhu...pengalaman pertama kowt...besanya, aku excited tgk bunga api jerr...

apapown, hepi independence day yang ke-53 Malaysia...terima kasih kerana telah menjadi tempat aku membesar dengan aman dan damai selama ini...tetiba semangat patriotik tu membuak2 dalam diri...=) tanpa perjuangan Tunku Abdul Rahman dulu, kita takkan dapat merasai kesenangan sekarang...jangan biarkan kita dijajah lagi!! hargai perjuangan datuk nenek kita dulu...mereka telah bersusah payah bergabung tenaga menggadai nyawa semata untuk kesenangan kita hari ini...hargai mereka, hargai kemerdekaan ini...united we stand!!! =)

dan di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat hari lahir wat rumet ku...huk3x...


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

28.8.10

susahkah?

Susah sangat kah jadi owang pompuan?? okayhh...maybe susah sket la...tiap bulan kena menjalani detik2 yang sgt menyakitkan...mood swing...pastu nanti, kalau dah kawen, kena beranak lagi...owang laki sesuka hati jerr nak mintak anak sampai cukup 1 team bola...apa dia ingat mau lahirkan anak tu mcm mau buang tutt dalam toilet? bertarung nyawa hingga kehujung tanduk tau...ehhh...macam mana aku tahu neyhh? alahh, xkesah la...

Part beranak tu laen cerita...bukan masanya lagi...tapi aku xpuas hati btol ngan manusia yang bergelar pompuan neyhh...okayhh, bukan aku xpuas hati ngan suma laa...juz sebilangan kecil jakk...susah sangat kah jadi owang pompuan? setakat mau kemas2 umah, bersihkan dapur, its simple kan...kenapa plak bley jadi sampai mcm tu...agak2 la kalau malas sekali pown...tensi btol laa...masak pandai...sedap la jugak...tapi bila part mau membersih...haram...xkan la mau tunggu sampai jdi mcm tongkang pecah baru mau bersihkan...aleerrr...

lagi satu yang aku xpuas hati, deyolzz ingat deolzz jak yang ada baju...HALLO!! agak2 la mau sidai sekali pown...bukan kau sorang ada baju & bukan kau sorang yang mau guna ampaian tuu...xkan benda tu pown mau di bagi tau...ada otak kan? ada akal kan? fikirlah sndri...mana slogan sharing is caring yang youlzz slalu canang-canang kan tuhh...

aku ngaku gak la yang aku neyh xda la sesempurna mana...sumtym aku pown wat perangai malas gak...tapi aku xpernah plak tgk deyolz wat perangai rajin dorang...apa deyolz ingat kat sini ada orang gaji...xkan mau suruh orang laen bersihkan apa yang kamu sepahkan...ini sudah melampau...kalau benda kita sepahkan sesama, aku xkesah sgt mau bersihkan...sbb aku pown ada share dalam penyepahan tuhh...tapi kalau tetiba jak benda tu bersepah sampai mcm tu sekali, xkan aku mau kemas jugak...cuba youlz bayangkan, kalau youlz berak, tapi xmau basuh...haaa...agak2 la jugak mau jadi pompuan...

maybe youlz akan fikir aku neyh saja kecoh2...mau kondem owang sekeliling...aku xbermaksud mcm tuu...kita owang pompuan, ada tanggungjawab...kalau benda simple mcm tu pown xbley mau buat, mcm mna weolz mau membesarkan anak, maintain umah biar slalu nampak bersih...tym2 muda macam neyh la weolz kena latih diri...xgitu mak temah?

aku pown masih dalam proses mau memperbaiki diri...aku pown tau yang aku lemah dari segala segi...tapi aku xmau laa sampai macam tu sekali...mmg la sekarang neyh zaman canggih...semua pakai orang gaji...itu hak youlz...tapi jangan la sampai macam tu sekali...sungguh aku tensi...aku tau itu bukan urusan aku...tapi aku jugak owang pompuan...kerana nila setitik, rosak rempit sebelanga....ehhh2...salah erkk...rosak pompuan sebelanga...imej baek weolz jadi buruk nanti...jatuh bergolek saham kayhh...

so, pompuan di luar sana, jaga2 la perangai anda...mana la tau suatu hari nanti bakal mak mertua hantar perisik mau intai perangai bakal menantu dia...ni bukan ditujukan spesifik tuk mana2 pompuan kayhh...sapa2 yang terasa tuh, cuba la ubah perangai...aku pown akan berubah menjadi lebih baik...anda pown harus seperti itu...<--skema gilak...

tak susah kan jadi pompuan...=)

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

27.8.10

week7 & the explorer

minggu yang sangat busy...huhu...test ngan presentation dalam sehari...punya gilak...orang lain busy study, aku masih stuck ngan material presentation...baru lepas jawab paper, lect dah panggil nama suruh present...pergghhh...aku xsimpan pen lagi tym tuhh...adeyhh...tapi xpa...at least, lepas neyh aku xpayah pening2 kepala fikir nak present...lepas tu, test edu pulak...adoyai...entah apa yang aku merepek dalam paper tu pown aku xtau...sabar jerr la sapa2 yang tanda paper aku tuh nanti kayhh...hahaha...

beberapa hari neyh aku rasa sangat huru hara hidup...makan pown xlalu...*okayh, itu tipu...titow pown kurang...mata pown jadi mata dugong...mood, jangan cakap la...tym2 busy macam neyh laa aku suka tarik muka masam 24jam...tym2 macam neyh la aku rasa mau marah semua orang yang ada di depan aku...rasa mau bagi penampar pown ada gak...huhuhu...*punya jahat aku neyhh kan...inikah student life yang dicanang-canangkan? alerrr...tapi xpa...

aku sudah berjaya mengharungi minggu busy neyhh...minggu depan lagi busy...ada 2 asaimen and 1 kuiz...adeyhh...xtau la sempat ka tidak mau kasi siap tu benda...satu benda pown xstart lagi neyhh...brani mati btol aku kann...hahaha...

ni ada gambar yang sempat kami tembak pakai phone cik ira tym kami eksplore B.E-LEARNING...hehehe...bak kata cik salwa, kami ber6 (cik ibung, cik ira, cik dayah, cik salwa, cik piqa & cik syuk) memang jadi...jadi apa? jadi hantu...ehhh...bukan...jadi KAMI THE EXPLORER laaa...huhuhu...ni la kerja kami tym klaz energy cancel...ini aktiviti bulan posa kayhh...kami dah plan, kalau klaz cancel tym bukan bulan posa, kami mau lepak kfc...hahaha...best kan idea tuhh...terpaling mantap laa...ngehh3x...


ni la wajah2 hepi sebab dapat explore dat green building...comey x posing?


kami kat rooftop!!! hehehe...


welcome...dah bley jadi receptionist...ngaaa...

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

23.8.10

finally

Aku bukan post entry neyh sebab aku xda benda laen mau di post kayhh...hehehe...aku post neyhh sebab aku hepi sesangat sebab akhirnya aku ada mp3 lagu neyhh...hahaha...thanks to tuan punya badan yang sudi mengsendkannya kepada aku...

ekceli, aku pown xtau napa aku interest gilak ngan lagu neyhh...tapi lagu dia syiok gak laa...hehehe...excited gilak aku sebab dapat lagu neyhh...*owh this song sudah 3 kali terplay since aku dapat dari kawan 10 minute ago...aalalala...aku excited sebab besanya, kalau aku mau satu lagu tuhh, senang jak cari...but this one, i have to ask it from my fwenz...naseb baek dia ada...hehehe...

aku malas cakap banyak2...naahhh...enjoy the song kayhh...singer dia neyh comey gak...sora pown sedap...hope dia dapat pergi jauh dalam bidang neyhh...*opss, aku xsuruh dia pergi jauh2 dari aku kayhh...ngeee...



amacam? sudah dengar? best kan...so, korang undi lah lagu neyhh banyak2 kat carta hot.FM kayhh...*promo japp...=)

btw, tajuk lagu neyh Cukup Indah by Alif Satar....

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

22.8.10

never will be

Dalam dingin subuh (tettt!!! dah macam intro lagu raya jak aku dengar) hahaha...maklum la, hari ni kan dah masuk posa yang ke-12...huk3x...haaaa...sapa posa full angkat tangat!! yeay!! aku pown full lagi...ngeee...

eh, back to the topic...pagi2 lagi aku dah terbaca post one of my fwenz di fesbuk...dia cakap lebih kurang macam neyh la...'I'll never be good enough for someone'...haaa...lebih kurang laa...aku xingat da whole ayat...ni mesti kes putus cinta, patah hati neyhh...adeyhh....hehehe..aku mau komen lebih2, tapi takut dia terasa...so, aku komen di sini la kayhh...sbb aku sure dia xbaca punya...bukan apa, aku xmau laa cakap lebih2 tym orang tengah emo2 macam tu...nanti aku makan penampar buka posa petang nanti...haaa...sapa mau tanggung? aku jugak kan...aleerr...

ekceli, pada pendapat aku laa..<--ayat skema..opkos we'll never be enuF for sum1 kan...kita xkan pernah jadi gud enuF...dun forget dat nobody's perfect...so, wat apa mau risau2 if u are not gud enuF...being wif sumone is to complete his/her life...the unperfect things yang wat kita perfect...naaa...aku pernah terbaca dalam blog kawan neyh, dia cakap manusia yang sempurna hnya wujud pada watak dalam drama...TRUE!! setiap manusia, selagi bergelar manusia, opkos akan ada kekurangan...sebab itulah..<--ayat skema lagi..kita perlu cari partner yang memahami...yang bley difahami...kau ada kekurangan, dia pown ada kekurangan...dan kekurangan itu yang melengkap kamu berdua...remember that, two is better than one...kan...kan...kan...

kesimpulannya, jangan layan laa rasa emo2 tuu...xperlu jadi sempurna untuk bahagia...jom dengar lagu neyhh...hehehe...




Ni ada satu lagi yang aku mau share...aku terbaca blog bebudak neyhh pagi tadi...tajuk dia hadirmu satu anugerah...dia cakap, mengenali seseorang membuatkan kita gembira dan mengalirkan air mata...yupp!! aku setuju...mengenali seseorang juga buatkan kita dapat mengenali diri kita sendiri...mengenali masa depan kita...sesungguhnya, kehadiran insan di sekeliling kita merupakan anugerah terindah dari Tuhan...terpulang pada kita bagaimana mau menghargainya...

to treasure someone close to us is a gift...to know them, live with them and share everything with them is something that you can easily get...jadi jangan sia2 kan peluang yang ada...jangan pandang pada kekurangan seseorang, pandanglah pada kelebihannya...kerana mungkin kelebihan itu tidak ada pada kamu...kita takkan tau apa yang kita ada selagi kita belum kehilangannya...sebab itu kita kena buka mata, buka hati, buka minda...bukan kita sorang jak dalam dunia neyhh...so, pandai2 laa...


oleh ibung..=)



︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

20.8.10

a teacher, a wife & a mother

okayh...dis entry may be a lil' bit cheesy...hahaha...so, be prepared...ngaaa...actually, xda cheesy sampai wat korang punya bulu roma meremang...ala2 geli-geli gitu...daaa...=)

ok2...kalau korang baca tajuk, mesti korang akan relatekan semua ngan future kan...yeay!! korang sangat bijak!! itulah perancangan masa depan aku...i wanna be a teacher(dat can teach), a wife(not now okayh) and a mother(insyaAllah)...

A teacher...ni cita2 aku tym kecik2 kayhh...sampai sekarang pown still jadi cita2 aku...entah napa la aku berminat gilak mau jadi cigu neyhh...maybe sebab maCik2 & paCik2 aku pown ramai yang jadi cigu...so, aku pown merasakan bahawasanya aku perlu untuk menjadi cigu...plus, mak aku pown cigu gak...ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan...klu tumpah ke lantai, itu kira membazir dah tu...huk3x...apapun, aku rasa kalau mau jadi cigu, mental kena kuat...orang cakap, jadi cigu senang...kerja dari pagi sampai tengah hari jak...then, budak cuti, cigu cuti jugak...itu sebenarnya salah!!

kalau btol2 mau jadi cigu yang mendidik student, banyak cabarannya...dalam kelas kena kawal emosi, xbley marah2, xbley berdendam ngan student, xbley balas dendam ngan student...kalau mau tanya soklan, kena prompting, kena probing, kena pandai olah soklan...kena buat macam2...buat demo kat depan...banyak lagi la...yang penting, general pedagogical content knowledge kena ada...ceehhh...mentang2 la aku baru blaja benda2 tu semua...haaa...ingat senang ka? sem ni kami blaja tentang semua benda2 tu...teknik2 mengajar, menerang, bertanya soklan & banyak lagi la...tym dalam kelas, aku dapat rasa bahang mau jadi cigu tu...sumtym dgr gak kawan2 cakap susahnyaa mau jadi cigu...yes, i admit it...mmg susah...tapi kenapa aku xrasa mau give up ar? ceehhh...berlagak gilak ayat...minat aku mau jadi cigu masih macam dulu...malah(ayat skema), aku lebih bersemangat waja & penuh kecintaan utk menjadi bakal pendidik...hu3x...excited gilak aku mau jadi cigu sekarang neyhh...juz nebes sket sbb xtau apa yang akan terjadi esok...erkkk...mcm kena jak ayat...(xsabar mau usung beg bonia...hahahha...)

A wife. Blom ada steady lagi, dah fikir sal mau jadi isteri orang...Euwww!! ehh...salah ekspresi...hahaha...semua orang mau jadi wife to sumone kan...xda orang yang planning mau membujang sampai ke tua...aku pown sama laa mcm kamu, kamu, kamu...aku mau jadi isteri yang baek...teett!! lelaki yang baek, adalah untuk pompuan yang baek...aku neyh xda la baek gilak...pown xda la jahat sgt...persoalannya skrg, layakkah aku mau dapat lelaki yang baek? hmmm...mari kita sama2 renungkan...zzzZZZzzz...eh3, org suruh renung, bukan titow...bgn3x...ish3x...apapun, aku tetap plan mau jadi isteri yang baek, memahami dan pandai mengambil hati...chop2!! nnti husband aku xda hati la kalau mcm tuhh...alerrr...orang tua2 cakap, kalau mau jaga suami, kena pandai jaga perut dia...naaa...no wonder la lelaki yang dh kawen naek berat badan...yang naek perut pown ada gak...hak3x...

sebenarnya, aku ni bercita2 mau menunjukkan skil masak memasak aku yang tahap budak darjah 1 goreng telur kat husband aku nanti...hahaha...pastu aku mau ada rumah sebijik ngan dia...teettt!! and part dapur is mine!! even aku maybe xmasak slalu...hahaha...I busy tanda buku budak kayhh...jangan kacau!! neway, aku tetap mau jadi isteri yang baek...wat kopi tuk husband dia tym husband dia tgh wat keja...tipu!! bancuh 3in1 jerr...ngaaa...solat sama2...tgk berita sama2...layan friday night muvi sama2...lepak sama2...heeee...aku memang suka lepak...heeee...pastu bley have conversation...even da stupid one...bley argue things, then realize dat both part was wrong...hahaha...and banyak lagi la...'kopi tak lengkap tanpa coffee mate'...=)

A mother. wow!!! kawen pown blom, dah fikir mau anak yerr...gatal sangat dah tuu...wrong!! aku berfikir jauh kehadapan...naaaa...wat rugi telur yang aku produce tiap bulan jerr kalau aku xmau anak...kawan aku cakap, org pompuan menghasilkan kira2 600 biji telur sepanjang hidupnya...so, tolak tambah yang dah kena buang tiap bulan, tinggal sket jerr yang bakal menjadi penyambung keturunan nanti...so, kena la manfaatkan...hahaha...kalau boleh aku mau anak 3 orang...insyaAllah...mesti comey kan...anak mak, nanti korng mesti jadi encem n chantek kayhh...hmmm...dat means aku kena cari husband yang encem la neyhh...okayhh2...apalaaa aku merepek neyhh...xkesah la...yang penting aku hepi...hahaha...

mau story pasal anak2 neyh, aku xbley lebih2 sebab bab neyh melibatkan dua orang...ovum sebijik xkan jadi baby...huk3...yang penting, bila aku dah jadi mak nanti, aku xmau buang anak kat tepi longkang...or pukul anak sampai masuk sepital...sampai sekarang aku xfaham kenapa ada orang yang sanggup buat makhluk Tuhan yang paling spesel tu macam tu...mak aku cakap, baby yang xcukup matang, kalau dah meninggal, nnti dia tgu mak dia kat syurga...mau mengalir air mata aku dgr...then, aku terfikir...habis tu, baby yang meninggal kat tepi longkang tu, dorang tgu mak dorang kat syurga jugak kahh? hmmm...manusia zaman sekarang...bajet aku hidup zaman dulu kala kann...yang penting, aku xakan buat macam tu...kalau setakat pukul sbb mau ajar dia xpa la...'mak marah, mak pukul sebab mak sayang...mak mau kamu jadi orang...jangan sampai mak xtegur kamu langsung...itu tandanya mak dah xsayang...' ngaaaa...tu la ayat yang aku simpan tuk anak2 aku nanti...hahaha...(gelak jahat...sabar jak laa anak2 ku kayhh...mak korng neyhh sewel sket)...

tapi, sejauh mana aku merancang, Tuhan yang menentukan...apa yang aku tulis neyh, adalah plan yang aku wat sejak dulu2 tym zaman aku baru mengenal hidup...dan sekarang neyh aku berusaha untuk mencapainya...insyaAllah...



ni la muka yang ambitious gilak tuhh...amacam? ada aura cikgu x?


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

17.8.10

it's amazing how world connect people (part 2-besties version)

Ok2, seperti yang dijanjikan dalam entry yang sebelumnya, sya mau story2 sket ttg how me & my besties connected...tapi sebelum tu, sya mau pesan sket, kawan2 sya yang comey2 belaka, kamu jangan ambek hati tau...apa yang sya tulis ni adalah apa yang sya rasa waktu itu...hehehe...=)

My story wiF my besties start waktu kami form1...dats when kami bertemu bersua muka saling bertentang mata...ohooiii...gagaga...waktu masuk form1, sya xda ramai kawan yang sama2 dari sekolah rendah sebab sya xrapat gilak ngan bebudak sekolah sya dulu...bukan sebab sya sumbunk kayhh...sebab sya baru pindah ke sekolah tu tym darjah 5...so, kiranya sya ni pendatang baru la...huhuhu...pastu, tym form1 tu, sya sorg jak budak kelas tuttt(xbley ckp sya klaz mana sebab saja mau mengada xmau ckp) dri sekolah rendah baru sya tuhh...alerrr...xda kawan lagi...sya dulu sorang yang pemalu...hik3x...gelak sopan...jadi sya xpandai buat kawan...hehehe...banyak yang sya mau story tym form1, tapi xpa la...sya cut story jadi pendek...dalam kelas sya tu, ada la bebudak neyh yang sgt suka membuli...dulu sya budak baek juga...adeyhh...punya baek kan sya...pemalu lagi tuh...*toink*...at first, I tot dat sya xbley hang out ngan bebudak neyh sbb sya xberani mau membuli...*dorg bukan buli yang mcm dlm tv yang sampai masuk sepital segala kayhh...dorg juz kacau2 jer...maen2 memeriahkan suasana...breaking da ice la tuhh...hhuhuhu...tapi yang bestnya, bebudak ni la yang mengajar sya erti persahabatan sebenar...dulu sya buta menilai, tapi sekarang I'm glad dat I treasure them as my fwenz...*tetiba mata aku rasa panas...terima kasih Ya Tuhan...=)

mesti kamu mau tau kan, mcm mna mata hati sya bley terbuka utk menilai persahabatan mereka...ngaaa...tym tu form2...sya blom lagi kawan rapat ngan dorg...juz as my kluzmet jakk...I have my own fwenz dat tym...well, at least I used to call then as my fwenz...besalah, bila kita declare kawan wiF sum1, mestila kita rasa mau share ttg secret feeling...hahaha...tym tu kan muda lagi...masih buduh2 lagi...erkk...naif kowt...but then, people I used to call fwenz stab my back...xda la teruk sgt, tapi sya sgt2 kecewa dan rasa sgt2 dikhianati...tym tu xtau mcm mna mau berdepan ngan orang laen...*tipu...xtau mcm mna mau berdepan ngan org berkaitan jakk...rasa mcm mau drop sekolah then pndah sekolah laen...pindah kk trus ka...okeyh, itu sudah melampau...huhuuh...but then, tym sya tgh sedeyh2 nages dalam kelas (cenggeng jugak sya ni kan...) kawan yang termasuk dalam kategori suka buli org pown dtg n crta ngan sya...dia ckap dia tau semua...ttg apa yang people I used to call fwenz tu buat ngan sya...dia ckap if people I used to call fwenz wat sya sanggup buat sya mcm tu, dat means dorg tu bukan kawan...YAA...dorg mmg bukan kawan sya sebab KAMU ADALAH KAWAN SAYA...*mata rasa panas lagi...terima kasih Ya Tuhan...=)

lepas tu, budak2 yang suka membuli tu pown bantu sya utk bertenang...*cehh, macam di landa masalah negara jakk...they help me to build my self confidence back...even waktu itu sya sudah xpercaya ngan sesiapa lagi...sya sudah anggap bahawa sya memang xkan berkawan ngan sesiapa lagi...sya xmau percaya sesiapa lagi...tapi mereka setia mendengar segala keluhan sya...sejak dari kejadian tu, sampailah sekarang...*mata sya dah berair...*toink*...it's amazing how world connect me & my besties...klu kejadian tikam belakang tu xberlaku, maybe sya xdapat treasure them as my fwenz kan...ternyata setiap yang berlaku ada hikmahnya...dan kejadian ala2 pengkhiatan terhadap kepercayaan sya tu, terbalas dengan kehadiran mereka yang sya gelar KAWAN dengan rasa bangganya...tiada kata yang dapat sya ungkapkan tuk menyatakan betapa sya sgt2 bersyukur kerana berjumpa dengan mereka...sya bersyukur sebab sya ada mereka sebagai kawan sya...terima kasih Ya Tuhan..=)

to my besties, thanks a lot...and when I said a lot, dat means a looooottt...sebab kamu, sya jadi sya yang sekarang...I live my life to da fullest wiF youlzz...ekceli, banyak yg sya mau story...but then it turn out to be sgt banyak smpi sya xtau mau story mana 1...cuz we share every moment together...even if youlzz not here wiF me, kamu tetap d hati...*sya slalu fikir mcm ni bila sya buat sumthing stupid di sni...'kalau lah i did dis wiF my besties, mesti lagi best...berganda2 best...' owh...I miss youlzz so damn much...opsss...*wink*...terima kasih Ya Tuhan sebab berikan sya kesempatan berjumpa dengan kawan2 saya yang SAYA SANGAT SAYANG...my dream came true because of you...i admit dat, i wouldn't be da same if i dun meet youlzz...i wouldn't be me if I didn't treasure youlzz as my besties...*owh, dada sya rasa sebak...kalau di tanya, siapa orang yang sya paling sayang di muka bumi ni, opkos la sya jawab my family & my besties...

seriously, sya xtau apa mau tulis sebab terlalu banyak yang sya mau tulis...we share every moment together...

ni ada vid yang sya wat khas tuk my fwenz...vid ni xda la best sgt, tapi dis is how i feel...sya buat dis vid tym sya sgt2 miss them...

song by UHS student called Kembalikan Cahaya Yang Hilang...

CINTA SAYA TAK LENGKAP TANPA KAMU...

SAYA SAYANG KAWAN SAYA...=)

enjoy...=)


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

15.8.10

Jangan ambil mimpi itu dari saya!!

Pada suatu hari ada segerombolan katak-katak kecil yang berlumba lari.

Tujuannya adalah mencapai puncak sebuah menara yang sangat tinggi.

Penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan dan memberi semangat kepada para peserta....

Perlumbaan dimulai...

Secara jujur: Tak satupun penonton benar2 percaya bahwa katak2 kecil akan mencapai puncak menara.

Terdengar suara: "Oh, jalannya terlalu sukar!! Mereka TIDAK AKAN sampai ke puncak."

atau:"Tidak ada kesempatan untuk berhasil...Menaranya terlalu tinggi...!!

Katak2 kecil mulai berjatuhan.

Satu persatu... ...

Kecuali mereka yang tetap semangat menaiki menara perlahan- lahan semakin tinggi...

dan semakin tinggi..

Penonton terus bersorak "Terlalu sukar!!! Tak seorangpun akan berjaya!"

Lebih banyak lagi katak kecil lelah dan menyerah......

Tapi ada yang melanjutkan hingga semakin tinggi dan tinggi...

Dia tak akan menyerah!

Akhirnya yang lain telah menyerah untuk menaiki menara.

Kecuali satu katak kecil yang telah berusaha keras menjadi satu-satunya yang berhasil mencapai puncak!

SEMUA katak kecil yang lain ingin tahu bagaimana katak ini boleh melakukannya?

Seorang peserta bertanya bagaimana cara katak yang berhasil menemukan kekuatan untuk mencapai tujuan?

Ternyata...Katak yang menjadi pemenang itu PEKAK!!!!

Kata bijak dari cerita ini adalah:Jangan dengar orang lain yang mempunyai kecenderungan negatif ataupun pesimis... ...kerana mereka mengambil sebagian besar mimpimu dan menjauhkannya darimu. Selalu fikirkan kata2 bertuah yang ada. Kerana segala sesuatu yang kamu dengar dan kamu baca boleh mempengaruhi perilakumu!


dicopy dari fb Gwen Myra...& blog Muli Mahmud...=)


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

last puasa?

ya, kali ini mungkin menjadi puasa terakhir aku dan rakan2 seangkatan di upsi...sebab puasa tahun depan, maybe kami sedang berpraktikal sumwhere...xdapat la mau ke bazaar kuo sama2 lagi...xdapat pegi round2 bazaar dari hujung ke hujung even sebenarnya dah tau apa yang mau di beli...huhuhu...*saja memeriahkan suasana...xdapat la mau rasa baccat sebab orang asyik langgar bahu aku tym aku tengah tengok2 makanan yang dijual...xdapat la rasa tensi bila orang buat lorong kat tengah2 bazaar tu macam father dia yang punya...xdapat la rasa semua tu lagi...waaa...bila fikir balek, sedeyh gak...tiga tahun aku puasa di sini...tiap2 tahun pown pergi bazaar di kuo tuhh...xda tempat laen pown yang bley di pegi sebenarnya...hukhukhuk...*rasa macam aku rindu kat bazaar jak neyh...hahaha...

Tapi sebenarnya, aku akan rindu dengan kawan2 di sini juga...kawan2 yang selalu pergi bazaar sama2...*bazaar lagi...kawan2 yang sama2 xbangun sahur dan kelihatan lembek keesokan harinya...kawan2 yang bawa kuih raya bila balek dari kampung...*erk, cerita tentang raya pulak...dan kawan2 yang pergi sembahyang tarawih sama2...aku pasti akan terkenang masa2 itu...=)


gambar2 neyh di ambil pada hari pertama puasa...ramai gilak orang datang bazaar...

walau apapun yang aku rasa, yang kita rasa, yang semua orang rasa, kita mesti ingat bahawa hidup perlu diteruskan...masa sekarang tercipta untuk menjadi kenangan pada hari esok...kita kena move on and keep on living...simpan saja semua kenangan tu dalam kotak memori...mungkin tahun depan aku dah xmenyambut bulan ramadhan dengan kawan2 aku di sini, tapi sekurang-kurangnya, aku dah sambut ramadhan bersama mereka selama 3 tahun...

biarpun bersedih, namun tetap optimistik

oleh ibung...=)

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

7.8.10

it's amazing how world connect people (part 1)

aku pernah baca satu quotes ni...
kalau dunia itu kecil, kenapa kita tidak berjumpa dengan insan yang sesuai untuk kita
...tapi bagi aku, dunia itu memang kecil...semenjak aku mula meninggalkan rumah dengan niat untuk study, aku finally realize that the world is really2 small...aku jumpa dengan ramai orang yang sebenarnya dekat dengan aku...maybe sebab aku jarang bersosial dulu menyebabkan aku xsedar bahawa manusia2 itu sebenarnya sangat hampir dengan aku...okayh, baiklah...apa aku merepek ni...hehehe...bha, biar saya cerita macam mana saya boleh cakap yang dunia itu kecil...

First story (yang saya ingat laa)... tym di matrik dulu2, ada sorang manusia ni la...dia kawan kepada ehem2 kawan baek saya(saya tengah tunggu kad wangi2 dari mereka berdua)...ngaaa...untuk tidak memeningkan kepala semua, aku letak nama manusia tu sebagai ayam laa(sumtym org mmg panggil dia ngan nama ni)...=)...and you noe what, rupanya c ayam tu first kazen kepada first kazen saya...dan mak dia mmg sgt kenal ngan mak saya...naaa...my family kenal ngan dia, dan family dia kenal ngan saya...tapi sejak saya jarang involve dalam aktiviti keluarga, saya pown xperasan yang dia tu ada kaitan ngan keluarga saya...tapi sejak kami sedar yang kami ni first kazen kepada manusia yang sama, slalu gak la nama dia tu d sebut2 depan saya...adeyhh...xsangka kan...manusia yang saya sangka saya tidak kenal rupanya rapat ngan kazen saya...kecilnya dunia!!

kisah kedua plak(skali lagi, berdasarkan apa yang saya ingat laa..) lecturer yang ajar saya tym sem1 dulu, rupa2nya sekampung ngan saya...bukan setakat sama2 dari tawau...malah sama2 dari TAMAN RIA 3!! wow!! tapi since my lect tu tinggal di bahagian atas, saya tidak kenal sangat la...tapi mak dia kenal ngan mak saya...bayangkan la, even kami tinggal satu taman, tapi di upsi juga baru kami bejumpa...betul2 la...kecilnya dunia!!

then, kisah ketiga...tym mau masuk sem3 hari tu, bapak saya pesan, cari kazen kau d upsi nanti...dia baru register di sana...anak Hj Abi...okayhh...saya pown blur2...macam mana mau cari..saya bukan kenal gilak pown orang2 di sni...but I said to my dad, okayhh...(padahal saya tidak cari pown..) sampi di sini, saya lepak ngan kawan lama yang baru masuk sini...dia introduce saya dengan kawan dia...ramai gak, tapi dalam cerita ini, sorang jak la saya mention...namanya Fifi...okayhh...hi Fifi!! kawan punya kawan ngan dia, sampai la tym cuti hari tu...saya pergi wedding family...guess what, rupanya anak Hj Abi yang my dad suruh cari tu rupanya c Fifi...fine!! kecilnya dunia!!

pastu cerita seterusnya...sem5 ni, aku ada rumet baru...hehehe...hi rumet!! rumet saya tu ada kawan yang sedang study d UMP...saya pown ada kawan yang study d UMP...guess what...kawan dia ngan kawan saya tinggal serumah, or maybe sebilik...yang penting kawan dia kenal kawan saya...d antara ramai2 budak d ump tu, ngan kawan saya juga kawan rumet saya tu bekawan...kecilnya dunia!!!

dan banyak la lagi cerita yang menghubungkan saya dengan orang sekeliling saya...its amazing how world connect people...its amazing how world connect me with my besties...(saya cerita nanti dalam next entry)...

banyak sudah saya merepek kan...kadang2 saya sendiri pown tidak tau apa yang saya bebelkan...hehehe...hepi reading...

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

19.7.10

kita takkan tahu apa yang akan terjadi esok

bila difikirkan semula, kita memang tak akan tahu apa yang bakal terjadi pada esok hari...apa yang akan kita lakukan esok...siapa yang bakal kita jumpa...apa yang bakal berlaku...kita takkan pernah tahu...sama juga seperti persahabatan yang pernah di declare suatu ketika dulu...kita takkan tahu apa yang akan berlaku di antara kita esok...akankah kau akan terus berada di sisi aku sepanjang waktu dikala susah dan senang? atau mungkinkah kau hanya menjadi pemerhati di suatu sudut...memerhati aku melalui hidup ini sendiri agar aku menjadi lebih dewasa...memerhati aku menjadi lebih kuat dari sebelumnya...kerana menjadi sahabat sejati bukan bereti kita harus sentiasa berpimpin tangan melalui jalan hidup...sahabat sejati adalah sahabat yang tidak pernah hilang dari dalam hati...sahabat yang telah mendapat tempat yang tetap dan tak akan terganti di dalam hati...=)

ya...kita takkan pernah tahu apa yang akan berlaku esok...rasa yang pernah kita kongsi bersama dulu terasa pudar di telan zaman...kita mungkin bertemu setiap hari...tapi mengapa rasa itu mula hilang...mengapa persahabatan yang kita agungkan dulu semakin hilang serinya...mengapa senyum itu tidak seperti dahulu...dan gelak ketawa kita tidak lagi berseri seperti sebelumnya...adakah kerana nilai persahabatan yang cuba kita terokai sudah tiada...rasa yang dulu ada, mungkin akan hilang esok kerana kita takkan tahu apa yang akan berlaku esok...

kita takkan tahu apa yang akan berlaku esok...semalam aku menyintai seseorang tanpa mengetahui bahawa rasa itu akan hilang hari ini...aku sendiri tidak mengerti mengapa ia perlu hilang...mengapa rasa yang dulunya memenuhi ruang hati, kini semakin pergi...adakah rasa itu datangnya tidak ikhlas? atau mungkin rasa itu sudah di takdirkan pergi setelah ia bertapak untuk sementara di dalam hati...tiada siapa yang tahu...adakah hari ini aku bakal bertemu dengan seseorang yang akan menjadi letak syurga ku, aku takkan tahu...atau adakah dia yang pernah hadir dalam hidup aku datang kembali...aku juga takkan tahu...kerana kita takkan tahu apa yang akan berlaku esok...


oleh ibung

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

17.7.10

new blog, new story

first entry...xtau mau tulis apa...
you won't get into HAPPILY EVER AFTER if you never started with ONCE UPON A TIME
...jadi, aku akan memulakan setiap cerita aku dengan once upon a time supaya aku boleh mengakhirinya dengan happily ever after...sebab tu nama blog baru aku once upon a time...

aku mungkin bukan seorang manusia yang istimewa dan sempurna...aku melakukan kesilapan dan merasa kecewa...tapi aku cuba untuk tidak kecewa atas kekurangan dan kesilapan aku...aku mau melihat dunia dari perspektif yang berbeza...aku mau berfikiran positif setiap masa...( i really wish) dan aku mahu jadikan tiap hari yang aku lalui bermakna...mungkin bukan untuk orang lain, tapi untuk aku...



︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}