It's me!!

My photo
aku adalah seorang gadis biasa yang suka merepek dan merapu tentang perkara yang menarik perhatian aku. Apa yang aku tulis adalah berdasarkan apa yang aku nampak, apa yang aku dengar dan apa yang aku rasa.

31.8.10

selamat hari kemerdekaan Malaysia...

malam tuh, aku titow awal...sangat awal...letih kowt...banyak keja...asaimen? opkos la xsiap...aku layan mata jerr...owwhhh...nikmatnya titow...

then, boommm!! *okayh, xda la bunyi mcm tu skali...boommm!! boommm!! *aku saja wat bunyi ala2 gempak sket...aku pown celik mata...jantung dah jatuh golek2 ke bawah katil...'wat happen?' guruh? hujan kerr kat luar? mcm bunyi perang jerrr...dup dap...dup dap...dri tingkap, aku bley nampak cahaya kaler2...alien?!! owhh tidak!! larriiii!!! eeeehhhh...chooppp!! ini bukan mimpi...mana ada alien thing di sini...*at least wat masa neyhh laa...aku pown buka tingkap...mata yang sepet mcm mata cina aku buka seluas2nya...fikir punya fikir, dahi berkerut...mata mencerun...owhhh...bunga api rupanya...bunga api? it's midnight oredi? owhhh...hepi independence day Malaysia...we love you...muahh...xoxo...

punya nak tercabut jantung dengar bunyi bunga api tu meletup...selama ini aku xpernah kesah mcm mna kuatnya dia meletup...tapi bila dah dorang pasang kat padang blakang umah, nak xnak, kena juga aku merasa excited sebab bunyi letupan yang sgt kuat...huhuhu...pengalaman pertama kowt...besanya, aku excited tgk bunga api jerr...

apapown, hepi independence day yang ke-53 Malaysia...terima kasih kerana telah menjadi tempat aku membesar dengan aman dan damai selama ini...tetiba semangat patriotik tu membuak2 dalam diri...=) tanpa perjuangan Tunku Abdul Rahman dulu, kita takkan dapat merasai kesenangan sekarang...jangan biarkan kita dijajah lagi!! hargai perjuangan datuk nenek kita dulu...mereka telah bersusah payah bergabung tenaga menggadai nyawa semata untuk kesenangan kita hari ini...hargai mereka, hargai kemerdekaan ini...united we stand!!! =)

dan di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat hari lahir wat rumet ku...huk3x...


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

28.8.10

susahkah?

Susah sangat kah jadi owang pompuan?? okayhh...maybe susah sket la...tiap bulan kena menjalani detik2 yang sgt menyakitkan...mood swing...pastu nanti, kalau dah kawen, kena beranak lagi...owang laki sesuka hati jerr nak mintak anak sampai cukup 1 team bola...apa dia ingat mau lahirkan anak tu mcm mau buang tutt dalam toilet? bertarung nyawa hingga kehujung tanduk tau...ehhh...macam mana aku tahu neyhh? alahh, xkesah la...

Part beranak tu laen cerita...bukan masanya lagi...tapi aku xpuas hati btol ngan manusia yang bergelar pompuan neyhh...okayhh, bukan aku xpuas hati ngan suma laa...juz sebilangan kecil jakk...susah sangat kah jadi owang pompuan? setakat mau kemas2 umah, bersihkan dapur, its simple kan...kenapa plak bley jadi sampai mcm tu...agak2 la kalau malas sekali pown...tensi btol laa...masak pandai...sedap la jugak...tapi bila part mau membersih...haram...xkan la mau tunggu sampai jdi mcm tongkang pecah baru mau bersihkan...aleerrr...

lagi satu yang aku xpuas hati, deyolzz ingat deolzz jak yang ada baju...HALLO!! agak2 la mau sidai sekali pown...bukan kau sorang ada baju & bukan kau sorang yang mau guna ampaian tuu...xkan benda tu pown mau di bagi tau...ada otak kan? ada akal kan? fikirlah sndri...mana slogan sharing is caring yang youlzz slalu canang-canang kan tuhh...

aku ngaku gak la yang aku neyh xda la sesempurna mana...sumtym aku pown wat perangai malas gak...tapi aku xpernah plak tgk deyolz wat perangai rajin dorang...apa deyolz ingat kat sini ada orang gaji...xkan mau suruh orang laen bersihkan apa yang kamu sepahkan...ini sudah melampau...kalau benda kita sepahkan sesama, aku xkesah sgt mau bersihkan...sbb aku pown ada share dalam penyepahan tuhh...tapi kalau tetiba jak benda tu bersepah sampai mcm tu sekali, xkan aku mau kemas jugak...cuba youlz bayangkan, kalau youlz berak, tapi xmau basuh...haaa...agak2 la jugak mau jadi pompuan...

maybe youlz akan fikir aku neyh saja kecoh2...mau kondem owang sekeliling...aku xbermaksud mcm tuu...kita owang pompuan, ada tanggungjawab...kalau benda simple mcm tu pown xbley mau buat, mcm mna weolz mau membesarkan anak, maintain umah biar slalu nampak bersih...tym2 muda macam neyh la weolz kena latih diri...xgitu mak temah?

aku pown masih dalam proses mau memperbaiki diri...aku pown tau yang aku lemah dari segala segi...tapi aku xmau laa sampai macam tu sekali...mmg la sekarang neyh zaman canggih...semua pakai orang gaji...itu hak youlz...tapi jangan la sampai macam tu sekali...sungguh aku tensi...aku tau itu bukan urusan aku...tapi aku jugak owang pompuan...kerana nila setitik, rosak rempit sebelanga....ehhh2...salah erkk...rosak pompuan sebelanga...imej baek weolz jadi buruk nanti...jatuh bergolek saham kayhh...

so, pompuan di luar sana, jaga2 la perangai anda...mana la tau suatu hari nanti bakal mak mertua hantar perisik mau intai perangai bakal menantu dia...ni bukan ditujukan spesifik tuk mana2 pompuan kayhh...sapa2 yang terasa tuh, cuba la ubah perangai...aku pown akan berubah menjadi lebih baik...anda pown harus seperti itu...<--skema gilak...

tak susah kan jadi pompuan...=)

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

27.8.10

week7 & the explorer

minggu yang sangat busy...huhu...test ngan presentation dalam sehari...punya gilak...orang lain busy study, aku masih stuck ngan material presentation...baru lepas jawab paper, lect dah panggil nama suruh present...pergghhh...aku xsimpan pen lagi tym tuhh...adeyhh...tapi xpa...at least, lepas neyh aku xpayah pening2 kepala fikir nak present...lepas tu, test edu pulak...adoyai...entah apa yang aku merepek dalam paper tu pown aku xtau...sabar jerr la sapa2 yang tanda paper aku tuh nanti kayhh...hahaha...

beberapa hari neyh aku rasa sangat huru hara hidup...makan pown xlalu...*okayh, itu tipu...titow pown kurang...mata pown jadi mata dugong...mood, jangan cakap la...tym2 busy macam neyh laa aku suka tarik muka masam 24jam...tym2 macam neyh la aku rasa mau marah semua orang yang ada di depan aku...rasa mau bagi penampar pown ada gak...huhuhu...*punya jahat aku neyhh kan...inikah student life yang dicanang-canangkan? alerrr...tapi xpa...

aku sudah berjaya mengharungi minggu busy neyhh...minggu depan lagi busy...ada 2 asaimen and 1 kuiz...adeyhh...xtau la sempat ka tidak mau kasi siap tu benda...satu benda pown xstart lagi neyhh...brani mati btol aku kann...hahaha...

ni ada gambar yang sempat kami tembak pakai phone cik ira tym kami eksplore B.E-LEARNING...hehehe...bak kata cik salwa, kami ber6 (cik ibung, cik ira, cik dayah, cik salwa, cik piqa & cik syuk) memang jadi...jadi apa? jadi hantu...ehhh...bukan...jadi KAMI THE EXPLORER laaa...huhuhu...ni la kerja kami tym klaz energy cancel...ini aktiviti bulan posa kayhh...kami dah plan, kalau klaz cancel tym bukan bulan posa, kami mau lepak kfc...hahaha...best kan idea tuhh...terpaling mantap laa...ngehh3x...


ni la wajah2 hepi sebab dapat explore dat green building...comey x posing?


kami kat rooftop!!! hehehe...


welcome...dah bley jadi receptionist...ngaaa...

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

23.8.10

finally

Aku bukan post entry neyh sebab aku xda benda laen mau di post kayhh...hehehe...aku post neyhh sebab aku hepi sesangat sebab akhirnya aku ada mp3 lagu neyhh...hahaha...thanks to tuan punya badan yang sudi mengsendkannya kepada aku...

ekceli, aku pown xtau napa aku interest gilak ngan lagu neyhh...tapi lagu dia syiok gak laa...hehehe...excited gilak aku sebab dapat lagu neyhh...*owh this song sudah 3 kali terplay since aku dapat dari kawan 10 minute ago...aalalala...aku excited sebab besanya, kalau aku mau satu lagu tuhh, senang jak cari...but this one, i have to ask it from my fwenz...naseb baek dia ada...hehehe...

aku malas cakap banyak2...naahhh...enjoy the song kayhh...singer dia neyh comey gak...sora pown sedap...hope dia dapat pergi jauh dalam bidang neyhh...*opss, aku xsuruh dia pergi jauh2 dari aku kayhh...ngeee...



amacam? sudah dengar? best kan...so, korang undi lah lagu neyhh banyak2 kat carta hot.FM kayhh...*promo japp...=)

btw, tajuk lagu neyh Cukup Indah by Alif Satar....

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

22.8.10

never will be

Dalam dingin subuh (tettt!!! dah macam intro lagu raya jak aku dengar) hahaha...maklum la, hari ni kan dah masuk posa yang ke-12...huk3x...haaaa...sapa posa full angkat tangat!! yeay!! aku pown full lagi...ngeee...

eh, back to the topic...pagi2 lagi aku dah terbaca post one of my fwenz di fesbuk...dia cakap lebih kurang macam neyh la...'I'll never be good enough for someone'...haaa...lebih kurang laa...aku xingat da whole ayat...ni mesti kes putus cinta, patah hati neyhh...adeyhh....hehehe..aku mau komen lebih2, tapi takut dia terasa...so, aku komen di sini la kayhh...sbb aku sure dia xbaca punya...bukan apa, aku xmau laa cakap lebih2 tym orang tengah emo2 macam tu...nanti aku makan penampar buka posa petang nanti...haaa...sapa mau tanggung? aku jugak kan...aleerr...

ekceli, pada pendapat aku laa..<--ayat skema..opkos we'll never be enuF for sum1 kan...kita xkan pernah jadi gud enuF...dun forget dat nobody's perfect...so, wat apa mau risau2 if u are not gud enuF...being wif sumone is to complete his/her life...the unperfect things yang wat kita perfect...naaa...aku pernah terbaca dalam blog kawan neyh, dia cakap manusia yang sempurna hnya wujud pada watak dalam drama...TRUE!! setiap manusia, selagi bergelar manusia, opkos akan ada kekurangan...sebab itulah..<--ayat skema lagi..kita perlu cari partner yang memahami...yang bley difahami...kau ada kekurangan, dia pown ada kekurangan...dan kekurangan itu yang melengkap kamu berdua...remember that, two is better than one...kan...kan...kan...

kesimpulannya, jangan layan laa rasa emo2 tuu...xperlu jadi sempurna untuk bahagia...jom dengar lagu neyhh...hehehe...




Ni ada satu lagi yang aku mau share...aku terbaca blog bebudak neyhh pagi tadi...tajuk dia hadirmu satu anugerah...dia cakap, mengenali seseorang membuatkan kita gembira dan mengalirkan air mata...yupp!! aku setuju...mengenali seseorang juga buatkan kita dapat mengenali diri kita sendiri...mengenali masa depan kita...sesungguhnya, kehadiran insan di sekeliling kita merupakan anugerah terindah dari Tuhan...terpulang pada kita bagaimana mau menghargainya...

to treasure someone close to us is a gift...to know them, live with them and share everything with them is something that you can easily get...jadi jangan sia2 kan peluang yang ada...jangan pandang pada kekurangan seseorang, pandanglah pada kelebihannya...kerana mungkin kelebihan itu tidak ada pada kamu...kita takkan tau apa yang kita ada selagi kita belum kehilangannya...sebab itu kita kena buka mata, buka hati, buka minda...bukan kita sorang jak dalam dunia neyhh...so, pandai2 laa...


oleh ibung..=)



︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

20.8.10

a teacher, a wife & a mother

okayh...dis entry may be a lil' bit cheesy...hahaha...so, be prepared...ngaaa...actually, xda cheesy sampai wat korang punya bulu roma meremang...ala2 geli-geli gitu...daaa...=)

ok2...kalau korang baca tajuk, mesti korang akan relatekan semua ngan future kan...yeay!! korang sangat bijak!! itulah perancangan masa depan aku...i wanna be a teacher(dat can teach), a wife(not now okayh) and a mother(insyaAllah)...

A teacher...ni cita2 aku tym kecik2 kayhh...sampai sekarang pown still jadi cita2 aku...entah napa la aku berminat gilak mau jadi cigu neyhh...maybe sebab maCik2 & paCik2 aku pown ramai yang jadi cigu...so, aku pown merasakan bahawasanya aku perlu untuk menjadi cigu...plus, mak aku pown cigu gak...ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan...klu tumpah ke lantai, itu kira membazir dah tu...huk3x...apapun, aku rasa kalau mau jadi cigu, mental kena kuat...orang cakap, jadi cigu senang...kerja dari pagi sampai tengah hari jak...then, budak cuti, cigu cuti jugak...itu sebenarnya salah!!

kalau btol2 mau jadi cigu yang mendidik student, banyak cabarannya...dalam kelas kena kawal emosi, xbley marah2, xbley berdendam ngan student, xbley balas dendam ngan student...kalau mau tanya soklan, kena prompting, kena probing, kena pandai olah soklan...kena buat macam2...buat demo kat depan...banyak lagi la...yang penting, general pedagogical content knowledge kena ada...ceehhh...mentang2 la aku baru blaja benda2 tu semua...haaa...ingat senang ka? sem ni kami blaja tentang semua benda2 tu...teknik2 mengajar, menerang, bertanya soklan & banyak lagi la...tym dalam kelas, aku dapat rasa bahang mau jadi cigu tu...sumtym dgr gak kawan2 cakap susahnyaa mau jadi cigu...yes, i admit it...mmg susah...tapi kenapa aku xrasa mau give up ar? ceehhh...berlagak gilak ayat...minat aku mau jadi cigu masih macam dulu...malah(ayat skema), aku lebih bersemangat waja & penuh kecintaan utk menjadi bakal pendidik...hu3x...excited gilak aku mau jadi cigu sekarang neyhh...juz nebes sket sbb xtau apa yang akan terjadi esok...erkkk...mcm kena jak ayat...(xsabar mau usung beg bonia...hahahha...)

A wife. Blom ada steady lagi, dah fikir sal mau jadi isteri orang...Euwww!! ehh...salah ekspresi...hahaha...semua orang mau jadi wife to sumone kan...xda orang yang planning mau membujang sampai ke tua...aku pown sama laa mcm kamu, kamu, kamu...aku mau jadi isteri yang baek...teett!! lelaki yang baek, adalah untuk pompuan yang baek...aku neyh xda la baek gilak...pown xda la jahat sgt...persoalannya skrg, layakkah aku mau dapat lelaki yang baek? hmmm...mari kita sama2 renungkan...zzzZZZzzz...eh3, org suruh renung, bukan titow...bgn3x...ish3x...apapun, aku tetap plan mau jadi isteri yang baek, memahami dan pandai mengambil hati...chop2!! nnti husband aku xda hati la kalau mcm tuhh...alerrr...orang tua2 cakap, kalau mau jaga suami, kena pandai jaga perut dia...naaa...no wonder la lelaki yang dh kawen naek berat badan...yang naek perut pown ada gak...hak3x...

sebenarnya, aku ni bercita2 mau menunjukkan skil masak memasak aku yang tahap budak darjah 1 goreng telur kat husband aku nanti...hahaha...pastu aku mau ada rumah sebijik ngan dia...teettt!! and part dapur is mine!! even aku maybe xmasak slalu...hahaha...I busy tanda buku budak kayhh...jangan kacau!! neway, aku tetap mau jadi isteri yang baek...wat kopi tuk husband dia tym husband dia tgh wat keja...tipu!! bancuh 3in1 jerr...ngaaa...solat sama2...tgk berita sama2...layan friday night muvi sama2...lepak sama2...heeee...aku memang suka lepak...heeee...pastu bley have conversation...even da stupid one...bley argue things, then realize dat both part was wrong...hahaha...and banyak lagi la...'kopi tak lengkap tanpa coffee mate'...=)

A mother. wow!!! kawen pown blom, dah fikir mau anak yerr...gatal sangat dah tuu...wrong!! aku berfikir jauh kehadapan...naaaa...wat rugi telur yang aku produce tiap bulan jerr kalau aku xmau anak...kawan aku cakap, org pompuan menghasilkan kira2 600 biji telur sepanjang hidupnya...so, tolak tambah yang dah kena buang tiap bulan, tinggal sket jerr yang bakal menjadi penyambung keturunan nanti...so, kena la manfaatkan...hahaha...kalau boleh aku mau anak 3 orang...insyaAllah...mesti comey kan...anak mak, nanti korng mesti jadi encem n chantek kayhh...hmmm...dat means aku kena cari husband yang encem la neyhh...okayhh2...apalaaa aku merepek neyhh...xkesah la...yang penting aku hepi...hahaha...

mau story pasal anak2 neyh, aku xbley lebih2 sebab bab neyh melibatkan dua orang...ovum sebijik xkan jadi baby...huk3...yang penting, bila aku dah jadi mak nanti, aku xmau buang anak kat tepi longkang...or pukul anak sampai masuk sepital...sampai sekarang aku xfaham kenapa ada orang yang sanggup buat makhluk Tuhan yang paling spesel tu macam tu...mak aku cakap, baby yang xcukup matang, kalau dah meninggal, nnti dia tgu mak dia kat syurga...mau mengalir air mata aku dgr...then, aku terfikir...habis tu, baby yang meninggal kat tepi longkang tu, dorang tgu mak dorang kat syurga jugak kahh? hmmm...manusia zaman sekarang...bajet aku hidup zaman dulu kala kann...yang penting, aku xakan buat macam tu...kalau setakat pukul sbb mau ajar dia xpa la...'mak marah, mak pukul sebab mak sayang...mak mau kamu jadi orang...jangan sampai mak xtegur kamu langsung...itu tandanya mak dah xsayang...' ngaaaa...tu la ayat yang aku simpan tuk anak2 aku nanti...hahaha...(gelak jahat...sabar jak laa anak2 ku kayhh...mak korng neyhh sewel sket)...

tapi, sejauh mana aku merancang, Tuhan yang menentukan...apa yang aku tulis neyh, adalah plan yang aku wat sejak dulu2 tym zaman aku baru mengenal hidup...dan sekarang neyh aku berusaha untuk mencapainya...insyaAllah...



ni la muka yang ambitious gilak tuhh...amacam? ada aura cikgu x?


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

17.8.10

it's amazing how world connect people (part 2-besties version)

Ok2, seperti yang dijanjikan dalam entry yang sebelumnya, sya mau story2 sket ttg how me & my besties connected...tapi sebelum tu, sya mau pesan sket, kawan2 sya yang comey2 belaka, kamu jangan ambek hati tau...apa yang sya tulis ni adalah apa yang sya rasa waktu itu...hehehe...=)

My story wiF my besties start waktu kami form1...dats when kami bertemu bersua muka saling bertentang mata...ohooiii...gagaga...waktu masuk form1, sya xda ramai kawan yang sama2 dari sekolah rendah sebab sya xrapat gilak ngan bebudak sekolah sya dulu...bukan sebab sya sumbunk kayhh...sebab sya baru pindah ke sekolah tu tym darjah 5...so, kiranya sya ni pendatang baru la...huhuhu...pastu, tym form1 tu, sya sorg jak budak kelas tuttt(xbley ckp sya klaz mana sebab saja mau mengada xmau ckp) dri sekolah rendah baru sya tuhh...alerrr...xda kawan lagi...sya dulu sorang yang pemalu...hik3x...gelak sopan...jadi sya xpandai buat kawan...hehehe...banyak yang sya mau story tym form1, tapi xpa la...sya cut story jadi pendek...dalam kelas sya tu, ada la bebudak neyh yang sgt suka membuli...dulu sya budak baek juga...adeyhh...punya baek kan sya...pemalu lagi tuh...*toink*...at first, I tot dat sya xbley hang out ngan bebudak neyh sbb sya xberani mau membuli...*dorg bukan buli yang mcm dlm tv yang sampai masuk sepital segala kayhh...dorg juz kacau2 jer...maen2 memeriahkan suasana...breaking da ice la tuhh...hhuhuhu...tapi yang bestnya, bebudak ni la yang mengajar sya erti persahabatan sebenar...dulu sya buta menilai, tapi sekarang I'm glad dat I treasure them as my fwenz...*tetiba mata aku rasa panas...terima kasih Ya Tuhan...=)

mesti kamu mau tau kan, mcm mna mata hati sya bley terbuka utk menilai persahabatan mereka...ngaaa...tym tu form2...sya blom lagi kawan rapat ngan dorg...juz as my kluzmet jakk...I have my own fwenz dat tym...well, at least I used to call then as my fwenz...besalah, bila kita declare kawan wiF sum1, mestila kita rasa mau share ttg secret feeling...hahaha...tym tu kan muda lagi...masih buduh2 lagi...erkk...naif kowt...but then, people I used to call fwenz stab my back...xda la teruk sgt, tapi sya sgt2 kecewa dan rasa sgt2 dikhianati...tym tu xtau mcm mna mau berdepan ngan orang laen...*tipu...xtau mcm mna mau berdepan ngan org berkaitan jakk...rasa mcm mau drop sekolah then pndah sekolah laen...pindah kk trus ka...okeyh, itu sudah melampau...huhuuh...but then, tym sya tgh sedeyh2 nages dalam kelas (cenggeng jugak sya ni kan...) kawan yang termasuk dalam kategori suka buli org pown dtg n crta ngan sya...dia ckap dia tau semua...ttg apa yang people I used to call fwenz tu buat ngan sya...dia ckap if people I used to call fwenz wat sya sanggup buat sya mcm tu, dat means dorg tu bukan kawan...YAA...dorg mmg bukan kawan sya sebab KAMU ADALAH KAWAN SAYA...*mata rasa panas lagi...terima kasih Ya Tuhan...=)

lepas tu, budak2 yang suka membuli tu pown bantu sya utk bertenang...*cehh, macam di landa masalah negara jakk...they help me to build my self confidence back...even waktu itu sya sudah xpercaya ngan sesiapa lagi...sya sudah anggap bahawa sya memang xkan berkawan ngan sesiapa lagi...sya xmau percaya sesiapa lagi...tapi mereka setia mendengar segala keluhan sya...sejak dari kejadian tu, sampailah sekarang...*mata sya dah berair...*toink*...it's amazing how world connect me & my besties...klu kejadian tikam belakang tu xberlaku, maybe sya xdapat treasure them as my fwenz kan...ternyata setiap yang berlaku ada hikmahnya...dan kejadian ala2 pengkhiatan terhadap kepercayaan sya tu, terbalas dengan kehadiran mereka yang sya gelar KAWAN dengan rasa bangganya...tiada kata yang dapat sya ungkapkan tuk menyatakan betapa sya sgt2 bersyukur kerana berjumpa dengan mereka...sya bersyukur sebab sya ada mereka sebagai kawan sya...terima kasih Ya Tuhan..=)

to my besties, thanks a lot...and when I said a lot, dat means a looooottt...sebab kamu, sya jadi sya yang sekarang...I live my life to da fullest wiF youlzz...ekceli, banyak yg sya mau story...but then it turn out to be sgt banyak smpi sya xtau mau story mana 1...cuz we share every moment together...even if youlzz not here wiF me, kamu tetap d hati...*sya slalu fikir mcm ni bila sya buat sumthing stupid di sni...'kalau lah i did dis wiF my besties, mesti lagi best...berganda2 best...' owh...I miss youlzz so damn much...opsss...*wink*...terima kasih Ya Tuhan sebab berikan sya kesempatan berjumpa dengan kawan2 saya yang SAYA SANGAT SAYANG...my dream came true because of you...i admit dat, i wouldn't be da same if i dun meet youlzz...i wouldn't be me if I didn't treasure youlzz as my besties...*owh, dada sya rasa sebak...kalau di tanya, siapa orang yang sya paling sayang di muka bumi ni, opkos la sya jawab my family & my besties...

seriously, sya xtau apa mau tulis sebab terlalu banyak yang sya mau tulis...we share every moment together...

ni ada vid yang sya wat khas tuk my fwenz...vid ni xda la best sgt, tapi dis is how i feel...sya buat dis vid tym sya sgt2 miss them...

song by UHS student called Kembalikan Cahaya Yang Hilang...

CINTA SAYA TAK LENGKAP TANPA KAMU...

SAYA SAYANG KAWAN SAYA...=)

enjoy...=)

video

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

15.8.10

Jangan ambil mimpi itu dari saya!!

Pada suatu hari ada segerombolan katak-katak kecil yang berlumba lari.

Tujuannya adalah mencapai puncak sebuah menara yang sangat tinggi.

Penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan dan memberi semangat kepada para peserta....

Perlumbaan dimulai...

Secara jujur: Tak satupun penonton benar2 percaya bahwa katak2 kecil akan mencapai puncak menara.

Terdengar suara: "Oh, jalannya terlalu sukar!! Mereka TIDAK AKAN sampai ke puncak."

atau:"Tidak ada kesempatan untuk berhasil...Menaranya terlalu tinggi...!!

Katak2 kecil mulai berjatuhan.

Satu persatu... ...

Kecuali mereka yang tetap semangat menaiki menara perlahan- lahan semakin tinggi...

dan semakin tinggi..

Penonton terus bersorak "Terlalu sukar!!! Tak seorangpun akan berjaya!"

Lebih banyak lagi katak kecil lelah dan menyerah......

Tapi ada yang melanjutkan hingga semakin tinggi dan tinggi...

Dia tak akan menyerah!

Akhirnya yang lain telah menyerah untuk menaiki menara.

Kecuali satu katak kecil yang telah berusaha keras menjadi satu-satunya yang berhasil mencapai puncak!

SEMUA katak kecil yang lain ingin tahu bagaimana katak ini boleh melakukannya?

Seorang peserta bertanya bagaimana cara katak yang berhasil menemukan kekuatan untuk mencapai tujuan?

Ternyata...Katak yang menjadi pemenang itu PEKAK!!!!

Kata bijak dari cerita ini adalah:Jangan dengar orang lain yang mempunyai kecenderungan negatif ataupun pesimis... ...kerana mereka mengambil sebagian besar mimpimu dan menjauhkannya darimu. Selalu fikirkan kata2 bertuah yang ada. Kerana segala sesuatu yang kamu dengar dan kamu baca boleh mempengaruhi perilakumu!


dicopy dari fb Gwen Myra...& blog Muli Mahmud...=)


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

last puasa?

ya, kali ini mungkin menjadi puasa terakhir aku dan rakan2 seangkatan di upsi...sebab puasa tahun depan, maybe kami sedang berpraktikal sumwhere...xdapat la mau ke bazaar kuo sama2 lagi...xdapat pegi round2 bazaar dari hujung ke hujung even sebenarnya dah tau apa yang mau di beli...huhuhu...*saja memeriahkan suasana...xdapat la mau rasa baccat sebab orang asyik langgar bahu aku tym aku tengah tengok2 makanan yang dijual...xdapat la rasa tensi bila orang buat lorong kat tengah2 bazaar tu macam father dia yang punya...xdapat la rasa semua tu lagi...waaa...bila fikir balek, sedeyh gak...tiga tahun aku puasa di sini...tiap2 tahun pown pergi bazaar di kuo tuhh...xda tempat laen pown yang bley di pegi sebenarnya...hukhukhuk...*rasa macam aku rindu kat bazaar jak neyh...hahaha...

Tapi sebenarnya, aku akan rindu dengan kawan2 di sini juga...kawan2 yang selalu pergi bazaar sama2...*bazaar lagi...kawan2 yang sama2 xbangun sahur dan kelihatan lembek keesokan harinya...kawan2 yang bawa kuih raya bila balek dari kampung...*erk, cerita tentang raya pulak...dan kawan2 yang pergi sembahyang tarawih sama2...aku pasti akan terkenang masa2 itu...=)


gambar2 neyh di ambil pada hari pertama puasa...ramai gilak orang datang bazaar...

walau apapun yang aku rasa, yang kita rasa, yang semua orang rasa, kita mesti ingat bahawa hidup perlu diteruskan...masa sekarang tercipta untuk menjadi kenangan pada hari esok...kita kena move on and keep on living...simpan saja semua kenangan tu dalam kotak memori...mungkin tahun depan aku dah xmenyambut bulan ramadhan dengan kawan2 aku di sini, tapi sekurang-kurangnya, aku dah sambut ramadhan bersama mereka selama 3 tahun...

biarpun bersedih, namun tetap optimistik

oleh ibung...=)

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

7.8.10

it's amazing how world connect people (part 1)

aku pernah baca satu quotes ni...
kalau dunia itu kecil, kenapa kita tidak berjumpa dengan insan yang sesuai untuk kita
...tapi bagi aku, dunia itu memang kecil...semenjak aku mula meninggalkan rumah dengan niat untuk study, aku finally realize that the world is really2 small...aku jumpa dengan ramai orang yang sebenarnya dekat dengan aku...maybe sebab aku jarang bersosial dulu menyebabkan aku xsedar bahawa manusia2 itu sebenarnya sangat hampir dengan aku...okayh, baiklah...apa aku merepek ni...hehehe...bha, biar saya cerita macam mana saya boleh cakap yang dunia itu kecil...

First story (yang saya ingat laa)... tym di matrik dulu2, ada sorang manusia ni la...dia kawan kepada ehem2 kawan baek saya(saya tengah tunggu kad wangi2 dari mereka berdua)...ngaaa...untuk tidak memeningkan kepala semua, aku letak nama manusia tu sebagai ayam laa(sumtym org mmg panggil dia ngan nama ni)...=)...and you noe what, rupanya c ayam tu first kazen kepada first kazen saya...dan mak dia mmg sgt kenal ngan mak saya...naaa...my family kenal ngan dia, dan family dia kenal ngan saya...tapi sejak saya jarang involve dalam aktiviti keluarga, saya pown xperasan yang dia tu ada kaitan ngan keluarga saya...tapi sejak kami sedar yang kami ni first kazen kepada manusia yang sama, slalu gak la nama dia tu d sebut2 depan saya...adeyhh...xsangka kan...manusia yang saya sangka saya tidak kenal rupanya rapat ngan kazen saya...kecilnya dunia!!

kisah kedua plak(skali lagi, berdasarkan apa yang saya ingat laa..) lecturer yang ajar saya tym sem1 dulu, rupa2nya sekampung ngan saya...bukan setakat sama2 dari tawau...malah sama2 dari TAMAN RIA 3!! wow!! tapi since my lect tu tinggal di bahagian atas, saya tidak kenal sangat la...tapi mak dia kenal ngan mak saya...bayangkan la, even kami tinggal satu taman, tapi di upsi juga baru kami bejumpa...betul2 la...kecilnya dunia!!

then, kisah ketiga...tym mau masuk sem3 hari tu, bapak saya pesan, cari kazen kau d upsi nanti...dia baru register di sana...anak Hj Abi...okayhh...saya pown blur2...macam mana mau cari..saya bukan kenal gilak pown orang2 di sni...but I said to my dad, okayhh...(padahal saya tidak cari pown..) sampi di sini, saya lepak ngan kawan lama yang baru masuk sini...dia introduce saya dengan kawan dia...ramai gak, tapi dalam cerita ini, sorang jak la saya mention...namanya Fifi...okayhh...hi Fifi!! kawan punya kawan ngan dia, sampai la tym cuti hari tu...saya pergi wedding family...guess what, rupanya anak Hj Abi yang my dad suruh cari tu rupanya c Fifi...fine!! kecilnya dunia!!

pastu cerita seterusnya...sem5 ni, aku ada rumet baru...hehehe...hi rumet!! rumet saya tu ada kawan yang sedang study d UMP...saya pown ada kawan yang study d UMP...guess what...kawan dia ngan kawan saya tinggal serumah, or maybe sebilik...yang penting kawan dia kenal kawan saya...d antara ramai2 budak d ump tu, ngan kawan saya juga kawan rumet saya tu bekawan...kecilnya dunia!!!

dan banyak la lagi cerita yang menghubungkan saya dengan orang sekeliling saya...its amazing how world connect people...its amazing how world connect me with my besties...(saya cerita nanti dalam next entry)...

banyak sudah saya merepek kan...kadang2 saya sendiri pown tidak tau apa yang saya bebelkan...hehehe...hepi reading...

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}