It's me!!

My photo
aku adalah seorang gadis biasa yang suka merepek dan merapu tentang perkara yang menarik perhatian aku. Apa yang aku tulis adalah berdasarkan apa yang aku nampak, apa yang aku dengar dan apa yang aku rasa.

21.11.10

esok start minggu exam

huhuhuhuuh...hahahhaa...hihihiihih...eh3, napa aku ketawa? adeyhh...bukan gila okayh...saja mau ketawa...esok minggu exam bermula dengan rasminya setelah mengharungi 3MINGGU study week...dan aku, opkos la study ala kadar jak...entah la pegi mana hilangnya mood study tuu...homesick gila berabis...tiap pagi buka mata mesti teringat2 umah di tawau...adeyh laa....macam mana mau fokus study klu begitu kan...heeee....

apapown, aku mau ucapkan SELAMAT BERJUANG buat kawan2 yang bakal ambek exam...sorry kalau aku ada buat salah silap...aku minta halalkan mana2 ilmu yang kamu ajarkan aku yaaa...

GANBATEHWAITINGGOODLUCKSEMOGABERJAYA


wishing stars for youlzz...=)


︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

17.11.10

hari raya aidiladha

ni first tym aku smbut raya haji di sini...aktiviti hari neyh, mcm besa laa...study...teeyooott...tipu lagi...sejak semalam aku jadi ala2 suri rumah...pagi2 pegi pasar cari bahan...malam tu plak sibuk sedia bahan2 buat soto...pagi tadi, kasi siap soto...yummyyy...agak terkilan gak sbb biasanya aku wat soto ngan my mom n my sista...tapi xpa laa...insyaAllah, tahun depan raya ada lagi kan...

so, ini la dia soto yang dibuat oleh aku dan dibantu oleh hosmet...ngeee...xtau laa mcm mna rasanya...tapi bg aku sedap jak...hahaha...





︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

15.11.10

cubaan yang xmenjadi

time2 tengah busy study neyh la aku rasa sangat2 lapar dan selalu mau mengunyah...macam2 yang mau di makan...haaa...lebih teruk lagi, mau merasa makanan korea...adeyh laa...

bangun pagi2 neyh, tetiba mau try buat egg roll...aku buat ikut suka hati aku laa...sosej + nugget...hahaha...selepas di potong kecil2, aku campur dalam telur...then, goreng tym...tapi xjadi sebab xdapat roll...alerrr...isi sosej + nugget tu telampau besar...plus, aku xda kuali leper tu...trus jadi crumble egg...hahaha...apapown, sedap gak laa...ala2 Inggeris breakfast la aku pagi neyh kan...

Laen kali aku mau cuba lagi...jangan putus asa ya kawan2...hahaha...mau buat kimbap plak...agak2 bley jadi ka yaa? hahaha...=P

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

13.11.10

mood exam?

okayh...okayh...tenang...jangan panic...waaaaaaaa....2 minggu sudah berlalu dan aku masih begini...xbuka buku pown...buka crita korea adalaaa...adeyhh...tolong saya!!!

hehehe...aku baru jak abis tengok crita My Girlfriend is Gumiho...then, aku baru perasan yang Lee Seung Gi  comey...tergoda ngan senyuman dia...Shin Min Ah pown cutee...ngeee...they look good together...pastu aku mau tengok Playful Kiss plak, tapi stop tengah jalan...sebabnya? berbanding My Girlfriend is Gumiho, Playful Kiss neyh sudah di jangka ending nya ( aku trus pegi tgk ep 16 ) hehehe...apapown, Kim Hyun Joong tetap macho bergaya...sweet...tapi, tapi, tapi...bila buka youtube, kompom aku cari SHINee sbb mau tgk Onew...hahaha...mau tgk Buzzer Beat sbb aku macam ternampak Yamapi dalam tuu...tapi malas mau kompomkan...takut melekat pulak...alerrr...

owhhh...enuF for korean drama *tipu lagi...aku mau start study or aku akan guling2 nanges lepas jawap paper nanti...wish me luck kayh kawan2...and xlupa juga gud Luck tuk kamu semua...



︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}

4.11.10

bintik2 hitam?

oh...blackheads!!! xsukaaaa...okayhh...itu adalah drama semata kayhh...hihihi...*gelak sopan as aku kan sopan santun...ngaaaa...hari neyhh aku mau story sal blackheads...mesti youlzz xambek kisah sgt ttg blackheads atau lbh dikenali sbg bintik-bintik hitam...*fuhh...punya terasa skema...tapi xpaa...bahasa kebangsaan kita kan...xgitu mak temah??

blackheads atau whiteheads neyhh (yg blackheads kaler hitam...whiteheads plak kaler putih...mesti youlzz sdh tau kan...apalaa c ibung neyhh...itu pown mau bg tau...aleerrr...) okayh2 back tu da topic...blackheads & whiteheads neyh biasanya terbentuk sbb lebihan minyak dimuka...besanya benda neyh slalu ada di bhgn hidung, dahi, pipi...benda neyh gak bley terbentuk bila weolzz xbersihkan muka elok2...or maybe terlebih penggunaan barang2 kosmetik...blackheads & whiteheads neyh merupakan step awal cik jerawat...so, kalau xmau muka banyak jerawat, rajin2 la buang blackheads & whiteheads kat muka youlzz kayhh...

apapown, weolzz boleh prevent benda neyh dgn menjaga kulit muka dengan penuh kasih sayang...ngeee...tiap hari kena basuh muka dengan pembersih muka yang sesuai dengan kulit muka...mana mau dapat? opkos la di kedai...huhuhu...farmasi pown ada...di pasaran ada bnyak jenama dan jenis...pilih jak mana2 yang youlzz suka...yang penting, mesti sesuai kayhh...nanti masalah laen plak yang timbul...pastu, pastikan muka youlzz bersih slalu...jangan takut untuk basuh muka...*owhh...habis la make up I...xpa, bley apply lagi...kan...then, mesti basuh muka before titow tau...seletih mana pown weolzz, atau semengantuk mana pown weolzz, basuh muka tu compulsory okayhh...dan yang paling penting, drink plain water as much as you can...*sambil ambek segelas air masak untuk diminum...glupp...glupp...glupp...
 
kalau mau buang blackheads & whiteheads neyh senang jak...di umah pown bley wat...ada macam2 cara...one of them is extraction...utk buang blackheads & whiteheads, wat u need is a comedo extractor. alaaa...small metal yang ada loop di hujung dia tuu then hujung satu lagi tajam2...youlzz bley dapat benda neyh kat beauty shop...senang jak mau wat...follow this steps kayhh...

  • steam your face...cara neyh bley wat pore (ermm, liang roma erk?) kita terbuka...so that, senang la mau buang benda tuu...senang jakk...xpayah mau beli alat2 yang mahal pown...juz ambek 1 mangkuk berisi air panas then put your face over the steam...kalau mau hasil maxima, letak towel kat kepala...jadi, steam dari air panas tu xda go all over the place...heeee....steam your face dalam masa 4-10 minit...make sure youlzz be careful tau...jgn smpai burn plak...
  • then, by using the comedo extractor loop, (bhgn loop dia tau...)...letak dibhgn blackheads or whiteheads and press down gently...jgn tekan kuat sgt, nnti dia jadi berbekas bentuk bulat kecil dimuka...huk3x...nnt blackheads tu akan terkeluar dgn sndrinya...kalau mau buang whiteheads, slowly roll the loop over whiteheads...nnti whiteheads tu akan keluar sepenuhnya...
  • pastu, wat kat tpt laen plak...buang as much blackheads & whiteheads as you can...
  • then, make sure basuh muka tau...scrub your face if you want...cara neyh akan buang sisa2 yang tertinggal tadi...lagi pown, dgn basuh muka akan mengelakkan daripada bakteria yg xdiingini masuk dalam liang roma yang ditinggalkan oleh blackheads & whiteheads tu tadi...(fuhh...penat aysik taip benda tuu)
awal2 tu mmg sakit sket...tapi lama2 xda la sakit sgt sbb sudah biasa...juz make sure youlzz steam muka youlzz dulu laa...sbb bila pore dah terbuka, senang sket kan...

tapi youlzz kena ingat, pastikan comedo extractor yolzz tu bersih sebersih bersihnya!! haaaa... sterilize comedo extractor youlzz tu tau...basuh ngan alcohol kalau bley...basuh ngan detol pown xpa...yang penting youlzz kena basmi kuman dari extractor tu dulu...and don't ever2 used kuku youlzz tau...kuku youlzz tu mungkin mengandungi lagi banyak bakteria...

kalau rasa takut mau guna extractor neyh, youlzz bley guna cara mudah...lepas steam muka, ambek tisu bersih dan letakkan kat tapak tangan...then, press perlahan kat bhgn yang ada blackheads tuu...nnti dia akan keluar jugak...

lepas buang blackheads tu, bley la wat mask DIY...juz guna backing soda dan hot water jak...ambek 4sudu backing soda & segelas hotl water (tapi bukan yang baru mendidih tau...agak2 suam2 kuku, dah laa...)...gaul sampai sebati *cehhh, macam rancangan memasak plak kan...pastu, apply kat seluruh muka...lepas dia sejuk, then basuh muka...jgn biar macam tu jerr tau...cara neyh bley menanggalkan kulit mati kat muka...

hmmm...neyh ada sikit tips tambahan yang aku mau bagi...gosok lemon skin kat muka...then basuh...ni bley membuka liang roma kat muka...lagi satu, youlzz bley guna green tea yang dah guna untuk digosok kat muka...cuba buat dua kali seminggu...huhuh...cara neyh aku xtry lagi...tapi mesti berkesan kan...jomm kita try...

tapi, kalau youlzz rasa2 youlz neyh kaya & banyak duet, youlzz bley pegi wat facial kat mana2 laa...i'm sure theyolzz ada cara yang lebih baek utk buang blackheads & whiteheads neyhh...tapi, kalau rasa xmampu, cuba la cara neyhh...

haaa...jangan lupa banyakkan minum air dan banyakkan makan buah tau...air masak utk buang toksin dlm badan dan buah untuk tambah vitamin...both bagus tuk kulit...

you worth it...

Fajeriah Ibung

︱❤ Thanks for reading ❤︱drop your comment okayh {。^◕‿◕^。}